Log in

Greva in Primaria Sighisoara

Greva Sighisoara sursa foto: internet Greva Sighisoara

Vineri 20 februarie 2015, Sindicatul funcţionarilor pu­blici din Primăria Sighişoara a declanşat o grevă de aver­tisment cu întreruperea programului de muncă în intervalul orar 10:00 -10:30.

Funcţionarii publici din Pri­măria Sighişoara au întrerupt lucru şi au ieşit pe holuri, la fel ca şi colegii lor din alte Primării din ţară, raliindu-se astfel măsurilor de protest declanşate la nivel naţional.

Măsura declanşării în prima fază a unei greve de avertis­ment vine în contextul nemulţumirilor acumulate de ma­joritatea angajaţilor pe seama sistemului de salarizare neunitar existent în administraţia publică locală. Aceştia cer tichete de masă sau normă de hrană pentru toţi sala­riaţii, precum şi creşteri salariale în baza legii 284/2010, privind salarizarea unitară a personalului.

„Motivele de­clanşării grevei sunt: acordarea tichetelor de masă sau a contravalorii mesei zilnice pentru zilele lu­crătoare şi problema salariilor, problema aplicării legii 284. Sunt cele două puncte care, inclusiv în 26 ianuarie, au fost discutate şi cerute Guvernului. Pentru că nu este un răspuns favorabil a fost de­clanşată această grevă” a precizat în faţa colegiilor Aurelian Bădulescu lider de sindicat.

Greva de vineri, 20 februarie a fost declanşată la nivel naţional de către Fe­deraţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (F.N.S.A.). La această grevă s-a raliat şi Sindicatul funcţio­narilor publici din Primăria Sighişoara.

Revendicările fe­deraţiei sunt:

„Reglementarea şi liberalizarea acordării începând cu anul 2015 a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotă­râri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii rea­lizează şi suntfinanţate parţial şi din venituri proptii. ” 2. „Creşteri salariale şi pentru salariaţii din admi­nistraţia publică locală din România sau aplica­rea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice"

Solicitările Federaţiei nu au fost soluţionate de către Gu­vernul României. Mai mult, prin O.U.G. 83/2014, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, salariile bugetarilor din administraţia publică locală au fost îngheţate la nivelul anului 2014 şi a fost interzisă acordarea tichetelor de masă, cadou şi a celor de vacanţă. Măsura Guvernului vine în contextul în care aproape toate categoriile de personal bugetar au beneficiat de creşteri salariale şi îmbunătăţiri ale condiţiilor de muncă. Federaţia consideră ca „salariaţii din sectorul nostru de activi­tate sunt şi rămân cea mai slab plătită şi discrimi­nată categorie de salariaţi din sistemul bugetar",  se arată în comunicatul transmis de către Federaţie.

Dacă re­vendicările nu vor fi soluţionate se ia în calcul şi declanşa­rea grevei în administraţia publică locală.

sursa: Jurnalul Sighisoara Reporter

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ultima modificareMiercuri, 25 Februarie 2015 13:35
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C