Log in

Festivalul a fost confiscat! Nu anulat sau amânat, ci confiscat!

Primarul Ovidiu Mălăncrăvean dă o lovitură grea turismului la Sighişoara. El a comunicat că în urma unui aviz negativ dat de comisia juridică din Consiliul Local care are doar rol consultativ, festivalul va fi amânat, dar… s-a şi ante-pronunţat în cadrul unui interviu pentru televiziune, cu privire la rezultatul dezbaterii din Consiliul Local ce a spus că urmează. Şi asta e un pic cam grav. La televiziune primarul Ovidiu Mălăncrăvean nu a fost în stare să explice concret de ce nu se mai face festivalul pentru prima oară în ultimii 24 de ani la data tradiţională. Nu a avut argumente! Şi nici nu ar fi putut găsi! Oricâte argumente ar căuta... festivalul nu se face la data când fusese programat şi basta! Credem că s-a lăsat păcălit şi de unii apropiaţi şi de cei din aparatul administrativ dar şi de cursa întinsă de opoziţie. Primarul vrând nevrând se face vinovat şi de nepriceprea în rezolvarea la timp a celor două contestaţii la procedură iar acum după ce contestaţiile fuseseră găsite nefondate să preia părerea consultativă a unei comisii. Unii spun că e fricos…sau că n-are sânge-n (…) Sau poate are şi ştie el ce să facă…însă după mulţumirile (pe drept) locuitorilor de pe str. Ecaterina Varga și asociației de locatari de pe str. Aleea Garoafelor pentru modul cum se gospodăresc, sperăm că va adresa mulţumiri şi hotelierilor că-l înţeleg „că a identificat o parte din problemele prioritare ale municipiului a căror rezolvare să-și găsească soluția…” şi turiştilor care au rezervat perioada festivalului ca să vină la Sighişoara (SIC!).

Pentru că: „Hotelierii din Sighişoara sunt extrem de revoltaţi de atitudinea administraţiei publice locale, pe care o acuză de neglijenţă şi delăsare întrucât nu a organizat din timp manifestarea, şi au arătat că deja primesc semnale negative din partea turiştilor, care au rezervat aproape 100% din camere pe perioada când trebuia organizat Festivalul „Sighişoara Medievală”. Aceştia susţin că, odată întrerupt şirul ediţiilor festivalului, Sighişoara va pierde acest brand şi încrederea turiştilor şi nu va mai fi niciodată ceea ce a fost. Festivalul „Sighişoara Medievală” a fost primul de acest gen din România, anual atrăgând în Cetate între 30.000 şi 50.000 de turişti, şi s-a remarcat printr-o serie de premiere naţionale, fiind prima manifestare care de câţiva ani deţinea o producţie teatrală proprie” spune Agerpres. După ce cetăţenii au umplut paginile executivului de poze cu gunoiul nestrâns şi răvăşit prin diferite locuri din urbe, să vedem ce vor face hotelierii şi turiştii…ce poze vor posta!

 „Comisia juridică din cadrul Consiliului Local al Municipiului Sighişoara, întrunită (...) pentru a analiza proiectul depus în baza Legii 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţii nonprofit de interes general, înregistrat la Municipiul  Sighişoara sub nr. 13889/26.05.2016 de către Asociaţia Culturală „Teatrul Scena”, a dat aviz negativ, motivul fiind Anexa 5 din proiectul depus, respectiv Bugetul de venituri şi cheltuieli, la punctul II lit. d presupune subînchirierea domeniului public care contravine regimului juridic al domeniului public. (Totuşi care lege care articol? NR). Totodată aceeaşi comisie consideră că trebuie respectat şi art. 136 din Constituţia României.. În şedinţa Consiliului Local Sighişoara se va dezbate şi stabili data la care poate fi organizat Festivalul „Sighişoara Medievală”, astfel încât  festivalul să se desfăşoare în condiţiile prevăzute de lege”, a arătat primarul.

Prin propunerea lui de a amâna festivalul, primarul Mălăncrăvean s-a ante-pronunţat asupra unor decizii ce ar urma să fie luate de Consiliul Local, fapt care îi va atrage în mod cert şi alte reproşuri pe lângă cele pentru ne-organizarea festivalului la data tradiţională. Deşi primarul a promis pentru Agerpres că subiectul anulării sau amânării celei de-a 24-a ediţii a Festivalului „Sighişoara Medievală” va intra pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local Sighişoara din data de 28 iulie în materialele publicate pentru şedinţa NU se regăseşte nici un cuvânt despre festival

Iată că după ce tacit Târgului Meşteşugarilor i s-a cedat spre folosinţă gratuită domeniul public şi organizatorii l-au „subînchiriat” e adevărat „mascat” prin „donaţia” impusă participanţilor, în cazul proiectului Festivalului Medieval nu mai este posibilă nici măcar închirierea în baza tarifului pe mp stabilit chiar de Consiliul Local, de unii criticat ca fiind prea mare (dacă interesul lor o cere) dar când e vorba de festivalul medieval pare mic. Dacă proiectul Târgul Meşteşugarilor este un proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean în baza aceleaşi legi (350/2005) la Sighişoara aceeaşi lege este „cântărită” diferit. Astfel taxele plătite pe teren şi cele de pe bilete, taxele și impozitele achitate către stat (impozit INP, impozit Primărie, impozit pe drepturi de autor) sunt refuzate proiectului festivalului medieval de comisia juridică considerându-le ilegale. Foarte ciudat cum dintr-o dată ceea ce a fost legal până ieri azi e interpretat ca ilegal… şi mai mult de atât „finanţatorul”  nu îl cheamă la negocieri pe „beneficiar”, încât să fie corectat după ultimele descoperiri în materie juridică ce nu fuseseră incluse în vreun carnet de sarcini a procedurii de finanţare. Ba mai mult nu-l anunţă deloc. Nici că…nici că (…)!

În timp ce unii dintre ziariştii locali au criticat consecvent organizarea festivalului, iar opoziţia în special UIPS a preluat şi reluat şi ea obsedant aceste critici, în acest moment au reuşit să încurce noul executiv încât acesta să se bâlbâie şi să amâne festivalul deşi noi am spune că e în fapt o anulare. De ce? Pentru că în august există două festivaluri, Academia Sighişoara urmat de festivalul Proetnica în această perioadă nu prea ar încape. În septembrie va fi efectiv nul ca vizibilitate pentru turism şi automat nerentabil şi evident scump, sau mult mai scump, un moft inutil, pentru că din septembrie se cam închid tarabele turismului la Sighişoara. Şi pentru că nu e la data tradiţională va fi altceva, ceva…om trăi şi vom vedea. 

Dacă unii s-au gândit cu invidie la banii din taxa de participare a comercianţilor care s-ar fi regăsit în bugetul festivalului în plata onorariile și contractele artiştilor, în cheltuielile de transport, în cazarea și masa pentru actorii participanţi, în echipamentele închiriate (scene, lumini și sonorizare, etc), pază, salubrizare, racordare rețea electrică și electricitate, toalete ecologice, tipărituri, nu va mai putea să se autotaxeze sau impoziteze fiind organizator. În plus cel mai bun argument al opozanţilor (aici da, asta a revoltat în general pe sighişoreni pentru că după ce că ei contribuiau la buget şi din buget erau alocaţi bani, biletul pentru ei era o sarcină în plus faţă de un turist străin): biletul de intrare, nu ar mai putea fi aplicat, lipsind bugetul festivalului de o parte însemnată din venituri. Dacă primăria acorda acum 120 de mii, veniturile din bilete erau estimate la 180 de mii (18000*10 lei biletul). Fără această sumă Primăria ca organizator va trebui să scoată din buget aceşti bani, şi sperăm că nu din buzunarul sighişorenilor care ba nu urcau oricum prea mulţi în cetate, ba fentau cumva intrarea. Şi mai e ceva …pentru că nu se întrezăreşte la orizont un sponsor atât de generos şi nici nu este vreo sesiune de finanţare din care să completeze banii (şi apoi cine să scrie proiectul?), dacă îl va organiza ea, Primăria, ne întrebăm cu cine? Are primăria angajaţi cu veleităţi artistice şi de organizare şi nu sunt ei ocupaţi în cele 8 ore de muncă ca angajaţi publici încât vor deveni creatori de entertaimnent?

După ce în februarie-martie se duceau lupte” pentru respectarea legii 350 la dezbaterile publice ce au condus la regulamentul aprobat până la urmă în aprilie, azi noua administraţie dă vina pe greaua moşternire. Însă toate datele ne arată un traseu de confiscare”  a Festivalului. În iarnă, la dezbaterea publică privind metodologia de aplicare a acestei legi câteva ONG-uri trăgeau un semnal de alarmă asupra unor puncte puse acolo parcă să încurce aplicarea legii. Unele amendamente propuse de ONG-uri au fost adoptate. Foarte puţine. Nu şi cele mai importante. Nu a participat niciun consilier, iar cei care au întocmit prima variantă nici ei nu prea ştiau ce au copiat, dar au luat cu copy-paste (inclusiv forma fonturilor) schimbând doar oraşul, aşa că nu prea a fost debatere publică. Nici în ziua de azi nu au fost date răspunsuri proprunerilor făcute. Între timp iată că a venit şi momentul desfăşurării evenimentelor ce arată clar câtă dreptate au avut ong-iştii în momentul dezbaterii. După un apel de proiecte (scurtat cu 15 zile), printre altele, două proiecte vizau organizarea Festivalului Medieval. Unul, a picat, (- deşi nu mai avantajos financiar -, totuşi avea altă filosofie, el nu ar fi pus bilete la porţi” cum se exprima cineva şi nici nu ar fi fost interesat de cine încasează taxa participanţilor comercianţi), din pricini tehnice, adică n-a făcut dovada co-finanţării. (Legea 350 şi regulamentul cer minim 10% cofinanţare)

Şi uite cam aşa am aflat şi cât ar costă în mare un festival de dimensiunile celui medieval fără bilete sau fără taxe de participare. Şi poate primăria îl va face pe acesta până la urmă, anulând unul ce se calificase. Dar să fim mândri acesta va fi făcut de sighişoreni şi va reflecta tradiţiile locale, meşteşugăreşti. Deocamdată meşteri” mari în turism am zice (SIC!).

Cel respins acum de avizul juridic…ca să primească puncte în comisia care a analizat proiectele, când a mai rămas doar unul singur, acesta n-a strălucit” prin originalitate fiind repetat la Ardud, deci clonat” cum s-a exprimat cineva în mediul online. Totuşi la capitolul cu nerepetitivitatea regulamentul nu prevede decat 5 pct. din 100, contând mai mult banii (aici se pot lua 20 de puncte pentru mai mult de 20% cofinanţare). Proiectul a luat 65, 66 puncte. El aparţine organizatorului din anii trecuţi. Unii îl combat, alţii îl aplaudă, însă noua administraţie şi-a prins urechiile în proceduri. Ar  fi urmat votul consilieririlor.  Dar proiectul nu a fost pus în materialele pentru şedinţă deci nu se va mai discuta. Păi, legea 350 s-a făcut tocmai că să scoată interesul politic cât mai la margine, urmărindu-se depolitizarea şi transparentizarea cheltuirii banului public! Însă la Sighişoara se întâmplă pe dos! Regulamentul nu se vrea aplicat decât după placul executivului, 10 dintre proiecte nici ele nemaifiind propuse spre aprobarea consilierilor. Şi aici nu s-a pronunţat nimeni….nici o comisie şi nici contestaţii nu au fost la ele. Deci după ce Consiliul Local aprobă bugetul unde este prinsă suma pentru finanţările în baza legii 350, după ce aprobă regulamentul, anunţă că va finanţa mai ales Festivalul Medieval…(a se vedea anunţul de participare) trece de o comisie întocmită tot din aparatul primăriei şi din consilieri un proiect cultural, sportiv, etc. ajunge să fie votat încă o dată de consilieri. Sau nu! Dacă nu apucă…cum e şi cazul de faţă.

În altă ordine de idei, la Sighişoara traseul sesiunii de finanţare ne arată că deşi un proiect a fost declarat câştigător - sau calificat mai corect, pentru că pe temă a fost singur -  având ca promotor, Teatrul Scena din Târgu Mureş, acesta să fie împiedecat cu orice preţ! Tot acest traseu şerpuit, ne arată că prin acest demers, autorităţile locale par să încerce uzurparea sau anularea legii 350 la Sighişoara, asigurându-se astfel că nouă clientelă să pape banul public.

Primăria, prin glasul primarului Mălăncrăvean, cică doreşte organizarea…dar îl vrea  amânat. Evident că festivalul nu-l va mai face Scena”. Însă rămâne de văzut prin ce mijloace, l-ar face chiar primăria, întrucât n-are încă pârghiile necesare. Casă de Cultură nu mai există juridic de câţiva ani buni fiind desfiinţată pe vremea lui Dăneşan, iar persoane competente să devină manageri” de festival sau directori” pentru 3 zile, nu prea se remarcă prin zonă.

Consecinţele se vor vedea în turism.

După ce în ultimii ani Sighişoara n-a prea avut noroc…ba a fost război în vecini, ba gripe aviare, porcine, referendumul, acum Turcia… turiştii au fost din ce în ce mai puţini, de la peste 50000 câţi veneau o dată, la cei scontaţi anul acesta la cca 18000. O scădere drastică în timp ce spaţiile de cazare s-au înmulţit de la an la an, şi calitatea serviciilor a crescut şi diversificat.

Ce se va întâmpla acum după acest fiasco?

Din păcate miile de turişti care ar fi contribuit şi ei la evenimentul sighişorean păcăliţi vor rostogoli ştiri negative despre Sighişoara. Oricum deja mass-media a criticat în termeni duri neseriozitatea noului executiv. Unii poate vor mai veni cândva la Sighişoara, dar va fi greu să le mai trezească cineva din nou încrederea că vor găsi aici ceea ce li s-a promis în Târgul de turism al României sau la agenţii unde au rezervat.

În anularea sau „amânarea” de care se vorbeşte pare să se regăsească în fapt o confiscare şi să se fi întâlnit şi interesele celor care încearcă să-şi tragă spuza pe turta lor - viitori organizatori de toamnă ai festivalului – dar şi a celor care vor să dea încă o dată de pământ cu legea 350 demonstrând că ea nu este aplicabilă la Sighişoara…pentru că dacă s-ar fi aplicat corect şi transparent, simplu şi clar ei ce „ar mai fi câştigat”, dar şi dovada pentru opoziţie că „Sighișoara rămâne - grație incompetenţei şi dezinteresului administratorilor urbei - cu dilema hamletiană: a fi sau a nu fi festival?” (citat după Facebook…id anonim)

Ca o surpriză la tot ceea ce relatam mai sus, iată că în materialele de şedinţa de joi se regăseşte şi o ”plângere în prealabil” care ameninţă cu conteciosul administrativ şi care va fi discutată în Consililul Local. Şi ce zice acestă plângere: se vrea chiar anularea regulamentului de aplicare a legii 350! Fondată sau nu, să vedem ce va face consiliul local cu ea. Pentru că în materialele de joi, două proiecte ce primiseră girul comisiei de atribuire de finanţări nerambursabile se regăsesc totuşi în materialele de şedinţă. Doar două din 12. Unul priveşte desfășurarea festivalului „Academia Sighișoara, ediția a 23-a”, cel de al doilea festivalul „ProEtnica 2016-Festival Intercultural Sighișoara”. Ele ar urma să primească aprobarea contractului de finanțare nerambursabilă în baza concursului de proiecte probabil însă după discutarea anulării regulamentului. Dacă se respectă ordinea de zi anunţată! Dacă aceste proiecte vor primi finanţarea şi vor semna contractele, oare ce se va întâmpla dacă după un proces în contecios administrativ ce se prefigurează, regulamentul ar cădea? Vor aduce banii înapoi după derularea evenimentelor? Nu am înţeles nici ce s-a întâmplat cu celelalte 10 proiecte...şi nici de ce Festivalul medieval nici nu mai e pomenit. Pe pagina de Facebook însă a primarului, mai nou apare un filmuleţ uşor rasist despre precedenta ediţie din 2015 editat şi postat în mediul online de UIPS, menit să discretizeze Festivalul. Să fie oare primarul nostru mai talentat decât pare şi acel ceva generator de schimbare şi de coeziune, împăcându-se cu cei care îl luau până mai ieri în balon fie pe el fie PSD-ul? Încurcate sunt căile Domnului, şi ale politicii locale!

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ultima modificareSâmbătă, 23 Iulie 2016 17:31
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C