Log in

Academia Sighisoara 2015

Academia Sighișoara debutează în mod tradițional pe data de 1 august 2015, ziua națională a Confederației Elvețiene.  Co-organizatori ai festivalului sunt Asociația Cultura Viva Sighișoara (Berna) și Academia de Muzică Gheorghe Dima (Cluj- Napoca) în parteneriat cu Primăria orașului Sighișoara.

Academia Sighişoara a fost fondată în 1993 sub titlul „Festival de muzică academică” de către violonistul elveţian de origine română Alexandru Gavrilovici şi flautista elveţiană Heidi Indermühle. Ceea ce a început ca un modest curs de măiestrie adresat studenţilor din Elveţia şi România în împrejurimile pitoreşti ale Sighişoarei, a devenit în scurt timp un important festival de muzică.

Academia Sighișoara este un proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Academia Sighișoara a fost nominalizată în top-ul Cele mai frumoase 20 de festivaluri de vară din lume de către site-ul londonez de divertisment și știri din muzică, CMUSE – cmuse.org (Classical Musicians Everywhere – Muzicieni clasici de pretutindeni) pe 20 iulie 2014.

Festivalul este organizat anual pentru tineri muzicieni și reprezintă o platformă pentru arta contemporană aducând la un loc tinere talente și mentori de calibru internațional. 

Ediţia de anul acesta propune un program complex axat pe coordonatele colaborării dintre muzicienii tineri şi profesorii cu experienţă pe toate scenele lumii. Astfel, studenţii s-au putut înscrie la nu mai puţin de 10 cursuri de măestrie susţinute de 19 profesori din Elveţia, Spania, Austria şi România.

În cadrul Academiei muzicale de vară de la Sighişoara, tinerii muzicieni din ţară şi străinătate vor putea lua contact în acest an cu profesori şi interpreţi de renume internațional precum violoniştii Alexandru Gavrilovici, Adelina Oprean şi Melinda Béres, pianiştii Vinciu Moroianu, Benjamin Engeli şi Anton Kernjak, compozitorii Adrian Pop şi Roland Moser, violonceliştii Katharina Gohl-Moser şi Guillermo Pastrana, membrii cvartetului Arcadia, organistul Erich Türk, violistul Vladimir Lakatos, harpista Marie Trottmann, contrabasistul Botond Kostyák, Irina Gavrilovici pentru cursul de canto şi Angela Schwartz pentru cursul de Tehnică Alexander.

Întâlnirea dintre elevi şi maeştri se va concretiza în concertele ce vor fi susţinute în Sala Mare a Primăriei Sighişoara. Astfel, în fiecare seară din 1 şi până pe 14 august publicul iubitor de muzică de înaltă clasă va putea audia lucrări de Sergei Rachmaninoff, Aram Khachaturian, Max Bruch, Ludwig van Beethoven, Claude Debussy, Nadia Boulanger, Manuel de Falla, Violeta Dinescu, Paul Hindemith, Adrian Pop, Antonín Dvořák, Max Reger ş.a.

Ca o noutate, la ediţia din acest an va participa un grup select de fotografi internaţionali care vor transpune în imagini nu doar pitorescul cetăţii medievale ci şi eforturile creative ale participanţilor. 

Concertul inaugural al celei de a XXII-a ediţii a Academiei Sighişoara va fi susţinut în Sala de festivităţi a Primăriei Municipiului Sighişoara, de la ora 20, de Anton Kernjak, pian, Katharina Gohl Moser, violoncel, Alexandru Gavrilovici, vioara şi Aurelian Bacan, clarinet cu lucrări de Alexander Skriabin, Igor Stravinsky, Roland Moser, Ivan Wyshnegradsky, Nikolai Roslavez.  La eveniment va fi prezent Excelenţa Sa Jean-Hubert Lebet Ambasadorul Confederaţiei Eleveţiene în România.

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ultima modificareSâmbătă, 01 August 2015 12:28
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C