Log in

"Sighişoara mon amour"

Galeria de Artă Contemporană Turnul Fierarilor Sighişoara găzduieşte expoziţia de arte vizuale „Sighişoara mon amour”, un eveniment care a fost prezentat în cadrul Turnirului Scriitorilor de artistul .Daniel Romeo Todea vineri 6 mai. Expoziţia poate fi vizitată până la data 14 mai.

<Titlul expoziţiei „Sighişoara mon amour” reuneşte sub genericul lui la nivelul I al galeriei, efortul pictural, grafica şi instalaţiile Alinei Vodă, cu cel din segmentul cuprinzând pictură, grafică, artă decorativă, artă digitală şi fotografie de la nivelul II semnată de grupul Agoston Zsolt, Niculae Ardelean, Maria-Ana Cociş, Dorel Cosma, Dorian Feier, Marcela Florea, Levi Fodor, Amalia Ghidiu, Olimpia Leah, Mihai Alecu, Dorel Moise, Pàzsint Anikò, Petru Purcariu, Szatmari Sandor, Dorin Stanciu, Daniel Romeo Todea, Tordai Zoltan, Vass Mària, Magdolna, Floarea Vultur, Dan Zaharia.

Imagine de la vernisaj (foto: Iulia Muntean)

Scurt recurs la istorie şi la cronologia unor întâmplări care au mai mult sau mai puţin de a face cu momentul acestei expoziţii.

Galeria unde are loc evenimentul este în Turnul Fierarilor situat în spatele Bisericii Mănăstirii. Turnul a fost ridicat în 1631 pe temeliile vechiului Turn al bărbierilor distrus apoi în incendiul din 1676 şi reconstruit ulterior. Etajul de sus adăpostea la sfârşitul secolului XIX remiza de pompieri civili, ocazie cu care a fost modificat interiorul coborându-l la nivelul pieţei. Intervenţiile ulterioare au readus structura de lemn la nivelul gurilor de tragere şi aruncare cu care turnul este dantelat spre exteriorul cetăţii, unde apare impunător şi masiv, în contrast cu latura spre cetate mult mai blândă, seducătoare şi romantică. Între 1997-1999 aici a funcţionat Teatrul din Turn o iniţativă a dramaturgului sighişorean Radu Macrinici. În acest spaţiu au fost organizate atunci sporadic şi câteva expoziţii de artă. Activitatea Teatrului din turn a fost întreruptă în 1999 din cauza lipsei resurselor de finanţare aşa cum s-a spus atunci.

Lucrări de consolidare şi restaurare au început în 2003, şi se spera prin 2005 ca proiectul unui teatru neconvenţional să funcţioneze aici. Ele nu au mai fost niciodată finalizate, primăria oprind finanţarea şi chiar neachitând unele lucrări executate în avans! Proiectul a fost abandonat şi de Radu Macrinici pe de o parte care s-a mutat la Baia Mare şi de consiliul local care după ce în 1999 nu a mai alocat bani pentru activitatea teatrală iar din 2004-2005 nu a mai găsit deloc fonduri pentru finalizarea proiectului. Turnul a rămas închis până în 2007 când stundenţi şi profesori de la UAD Cluj au organizat o primă expoziţie. Radu Macrinici care a derulat la Sighişoara două proiecte de succes: o ediţie a festivalului internaţional de teatru Atelier, şi programul „Teatrul de mâine, în spaţiul de ieri, pentru publicul de azi” a folosit prilejul pentru a se mai juca de câteva ori în spaţiul din turn. Din 2009 Asociaţia Artiştilor Plastici Alma Mater Castrum Sex Sighişoara a organizat aici programatic peste 120 de evenimente culturale în cea mai mare parte expoziţii de arte vizuale, conferind acestui spaţiu ideea de galerie permanentă de artă. Aici au mai avut loc şi recitaluri de muzică veche la clavicordul strămoş al pianului piesă aflată din colecţia Muzeului de istorie, concerte de muzică de cameră în cadrul Festivalului de muzică Academia Sighişoara, recitaluri de jazz, folk şi lansări de carte.

Datorită formulei neconvenţionale a spaţiului galeriei credem că este una dintre cele mai vizitate galerii din ţară. Peste o sută de mii de turişti îi calcă pragul anual.

Mariana Gorczyca, Alina Vodă şi Daniel Romeo Todea. Imagine de la vernisaj (foto: Iulia Muntean)

Alină Vodă, este invitata Marianei Gorczyca să completeze vizual evenimentul naţional Turnirul Scriitorilor. 

Alina Vodă face pointilism. (Pointilismul este una dintre cele mai interesante și neobișnuite tehnici picturale. Ideea e simplă: cu toţii ştim că din albastru şi galben obţinem verde. Dacă, însă, alăturăm cele două culori, având grija ca punctele să fie de aceleaşi dimensiuni, deci nu le combinăm, de la o anumită distanţă vom percepe prezenţa verdelui, de fapt. Aşadar, pointilismul este opusul picturilor tradiţionale. În timp ce acestea îmbină culorile, el le descompune. Altfel…punctele prefigureză era noastră digitală pixelată. Este tehnica prin care ţine să se exprime plastic, prin care construieşte tablourile din mici puncte de culoare creând un efect vibrant, sclipitor, care funcționează zonal și fuzionează de la distanță.)  

Originară din Sighişoara Alina Vodă, expune pe simeze din 2010. Patru expoziții personale, tematice la Bucureşti şi una la Sighişoara, unsprezece participări în expoziții de grup; două internaționale în 2012 la Veneția Italia şi Toulouse Franța 2016.

Tehnica ei este minuțioasă și evident are la bază o planificare atentă. Efervescente şi jucăuşe ca bulele dintr-un pahar de apă minerală, reci când sunt pe un fond verde sau turcoaz, romantice şi inocente ca licuricii unei nopţi de vară sau ca artificiile festivalurilor de vară sighişorene când sunt reliefate pe indigo şi bleumarin, devin cochete şi îşi îndulcesc apariţia pe un fundal roşu punctele de culoare cu o ușoară abatere de la culorile model sunt amestecate în vizualizatorul de pe retină, cauzând senzaţia unei vibraţii a aerului și de schimbare a luminii. Frotiuri pe alocuri, puncte opace mozaicale juxtapuse compun într-un ritm ameţitor imagini inspirate locul natal al artistei. Pictura Alinei Vodă este o combinație între formă și culoare. Scopul este provocarea unei emoții estetice și a comunicarea către privitor a unor sentimente având ca suport  trăiri interioare.

 

La nivelul II,  expune grupul de artişti membri ai Asociaţiei Artiştilor Plastici Alma Mater Castrum Sex şi o parte dintre ei şi ai UAP România.

Seria de lucrări este diversă ca tehnica de la artist la artist…tema generoasă permiţând abordări individuale.

Agoston Zsolt (UAPR) expune grafică…Stilul artistului este inconfundanbil. Agoston face trimiteri simbolice subtile spre un suprarealism rezervat. Levi Fodor  expune artă decorativă unde structuri diverse se suprapun, îmbinând realităţi organice repetitive. La Niculae Ardelean realismul pictural se adresează eului liric al spectatorului. Grafica digitală a lui Szatmari Szandor recompune cu farmec realul colând şi suprapunînd impresii ca o „lista infinită” a la Umberto Eco. La Amalia Ghidiu culorile verzui şi violaceul juxtapuse recreează senzaţii vizuale cu care rămâi în amintirile despre Sighişoara, cele două culori fiind cele mai utilizate arhitectural. Dorel Moise (UAPR Cluj) expune grafică în care laviuri înconjoară spumos şi senzual figurativul în care Sighişoara este reprezentată alegoric, carnal şi voluptuos ca o tânără împlinită zeiţă a frumuseţii şi amorului, descrisă în versuri de Eminescu „cu braţ molatic ca gândirea unui împărat”,  sau „…un înger, blând ca ziua de magie / Când în viaţa pustiită râde-o rază de noroc.”. Olimpia Leah (UAPR Cluj) se evidenţiază cu o lucrare din seria „parfum de femeie” lucrare picturală în pată plată în care alegoria este din nou prezentă. Vass Mária-Magdolna într-o gamă subtilă, cală şi feminină, îşi îndreaptă atenţia spre entităţi simbolice. Tordai Zoltan expune fotografie. Prezenţă constantă în cadrul expoziţiilor de la galeria din Turnul Fierarilor sau pe simezele fundaţiei Gaudeamus, Tordai rămâne puternic ancorat în specificul local imaginile lui uşor de recunoscut au unicitatea momentului sau al unghiului din care sunt surprinse. Dorel Cosma vicepreşedinte al UAPR filiala Tg Mureş, este prezent cu trei compoziţii, în care explorează emoţii ale întâlnirii cu medievaliatea. Floarea Vultur (UAPR Cluj) se joacă cu lumina, răsturnând convenţional planurile şi reducându-le la un spaţiu abstract ce resimte ca absurd spaţiul natural parafrazându-l pe Nichita Stănescu. Dan Zaharia, rămâne la un stil propriu de reprezentare unde fantasticul are ceva şi din umorul negru de factură magrittiană. Dorin Stanciu (UAPR Cluj), Dorian Feier şi Petru Purcariu râmân rebeli cromatic, tehnica picturală şi modul de organizare compoziţional îi aşează între neoexpresionişti. Freelancerul Mihai Alecu expune două lucrări închise cromatic pe a căror suprafaţă desluşim un desen executat cu o pricepere dobândită după izvoade şi erminia picturii monumentale bizantine. Ana-Maria Cociş (UAPR Târgu Mureş), Pàzsint Anikò, şi Marcela Florea întregesc parcursul expoziţional descris aici cu lucrări inspirate de peisajul sighişorean realizate în diverse tehnici şi unde cum spunea Nichita Stănescu „frumosul (...) este o acţiune şi în acest înţeles este comparabil cu timpul”.>

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ultima modificareLuni, 09 Mai 2016 16:57
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C