Log in

Concert Transylvanian Saxophone Quartet

În data de 25 mai 2016, ora 18, în Sala de festivităţi a primăriei va avea loc concertul de muzică de cameră al formației Transylvanian Saxophone Quartet din Cluj.

În program: Domenico Scarlatti, Jean Absil, Alexandr Glazunov, Jean Francaix, Pedro Iturralde

Membrii formaţiei:

Réman Zoltán            – saxofon sopran

Deák Sándor              –          „   alto                                 

Makkai István            –          „   tenor

Kelemen Antal           –          „   bariton

Saxofonul este un instrument muzical de suflat inventat de Adolphe Sax, în anul 1840. El a inclus în denumirea instrumentului și numele său, ca inventator al acestuia. Intenţia sa a fost să îmbunătăţească clarinetul bass, dar a sfârşit prin a inventa un instrument nou. Brevetul a fost obţinut în Franţa, pe data de 28 iunie 1846. Instrumentul aparţine familiei instrumentelor de suflat din alama pentru că necesită aceeaşi tehnică de folosire ca si fagotul, clarinetul, oboiul, şi nu face parte din instrumentele de suflat de lemn aşa cum este materialul din care este confecţionat în întregime exceptând lama care produce sunetul. A fost proiectat pentru a fi folosit în muzica simfonică, dar în mare parte a fost ignorat de compozitori, primele succese avându-le în muzica militară.

Apariţia Jazzului a însemnat o creştere foarte mare a prestigiului saxofonului. Oferind o varietate de sunete numai bună şi dorită de acest gen de muzică, el a dobândit un prestigiu destul de mare.

Există şase feluri de saxofon, reprezentând timbrele vocii umane, sopran, alto, tenor, bariton şi bass.

Cel mai folosit este saxofonul tenor urmat de soprano şi bariton, saxofonul alto fiind mai puţin folosit. De obicei acesta din urma este folosit pentru învăţare şi pentru copii, cărora le-ar fi mult mai greu să se descurce cu unul mai mare cum e saxofonul tenor, dar şi pentru că este mai ieftin decât celelalte. De regulă, saxofonul alto este folosit în special în compoziţiile clasice în vreme ce saxofonul tenor este folosit mai mult în muzica jazz.

Înfiinţată în 2011, formaţia Transylvanian Saxophone Quartet este o iniţiativă unică în ţara noastră. Scopul ei este de a atrage atenţia asupra rolului important al saxofonului în muzica clasică. Membrii cvartetului sunt clarinetişti proeminenţi ai unor orchestre ardelene de seamă.

Transylvanian Saxophone Quartet intenţionează să stârnească interesul asupra importanţei înfiinţării unor catedre de saxofon clasic la licee, facultăţi şi universităţi de profil.

 

 

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ultima modificareLuni, 16 Mai 2016 19:32
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C