Log in

"I origins" expo foto de Iulia Muntean

  • Scris de Mădălina Dan
  • Publicat în Cultura
Recomandat "I origins" expo foto de Iulia Muntean

Azi 1 iulie la Sala „Ciprian Porumbescu” (sala Sander) de  la Centrul Naţional de Informare Turistică Sighişoara a avut loc debutul personal fotografic al Iuliei Muntean.  Iulia este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Alma Mater Castrum Sex Sighişoara şi a mai expus pe simezele asociaţiei în expoziţii de grup. Ea este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mircea Eliade” şi câştigătoare a numeroase premii în arta foto. Iulia este eleva care cu care se mândresc trei dascăli şi artişti sighişoreni, Agoston Zsolt care i-a fost profesor  în clasele gimnaziale, Daniel Romeo Todea la liceu şi Levi Fodor cu care face o pregătire extra - curriculară la Palatul Copiilor Târgu Mureş – Clubul Copiilor Sighişoara. Expoziţia a fost curatoriată de Levi Fodor şi este un proiect realizat cu sprijinul Municipiului Sighişoara şi Asociaţiei Artiştilor Plastici Alma Mater Castru Sex Sighişoara. Expoziţia este deschisă până în data de 15 iulie şi poate fi vizitată între orele 9-17.

 

Arta - o oglindire a sufletului în plan material. E ca un drog ce îi curge artistului prin vene. Îl face să evadeze, să uite de realitate, de lumea cotidiană și să dea viaţă unei creaţii ce izvorăşte chiar din adâncul inimii sale gingaşe. Creaţia - o comoară de nepreţuit, atât pentru artist, cât și pentru privitor, pentru omul de rând ce pătrunde în lumea creatoare plină de speranţe şi vise. Poate că prin intermediul artei reuşim să ne apropiem de condiţia primordială. Totuşi, astăzi, nu vorbim despre o artă oarecare, ci despre una care reuşeşte să pătrundă dincolo de aparenţe, să atingă chiar sufletul privitorului în profunzimea sa.

Vorbim despre fotografie şi despre magia de a trăi într-un univers al amintirii în care picături de viaţă au fost imortalizate pe veci cu un instrument atât de simplu şi totuşi atât de complex – aparatul de fotografiat. Fotografia trebuie să transmită privitorului minunea vieţii şi frumuseţea sufletului uman. Acest lucru consider că a reuşit să creeze Iulia Muntean prin intermediul expoziţiei intitulate ,,I Origins”. Ea nu s-a gândit numai la puterea demiurgică a fotografului, ci a acordat o importanţă deosebită privitorilor, publicului, fiecare poză fiind deschisă interpretării.

Marea majoritate a lucrărilor Iuliei sunt naturi statice şi portrete. Natura statică împietreşte pe veci obiecte neînsufleţite, paradoxal, dându-le viaţă. Iulia a dat suflare unor lucruri nesemnificative la prima vedere, dar pentru un ochi format, pentru un talent deosebit ca al ei și o muncă asiduă de perfecţionare,  acestea au căpătat semnificaţii deosebite,  s-au modelat și s-au transformat în adevărate opere de artă.  Prin natura statică fotograful se joacă cu lumea, transmite gânduri, idei, sentimente lăsând privitorul să înţeleagă ce doreşte.                                                                              Portretele Iuliei sunt dominate de un motiv central, motivul ochilor, care oglindesc sufletul uman. Ele reuşesc să fascineze privitorul, să prezinte publicului personalitatea individului imortalizat. Iulia nu surprinde ceea ce poate fi văzut cu ochiul liber, ci ceea ce ascunde un om în inima sa – secretele, poveştile de viaţă şi sentimentele. Sufletul omului este ilustrat în toată complexitatea lui. Sunt prezentate atât părţile întunecate, cât şi cele luminoase, pline de culoare. De aceea, metaforic vorbind, putem spune că fotografiile Iuliei trec printr-o călătorie iniţiatică – explorează întunericul, încercând să ajungă la lumină. La fel cum Bacovia a reuşit să îşi găsească liniştea în poezia sa simbolistă, în acest mod a găsit Iulia Muntean estetica frumosului în părţi uitate din timp şi spaţiu, în umbre ce dau impresia unui nou început, în ochii ce ating oamenii profund.

Ca spectator şi prietenă apropiată a Iuliei, consider că, după cum nu putem cunoaşte în totalitate un om chiar şi după o viaţă întreagă, la fel susţin faptul că nici cuvintele mele nu pot descrie fotografiile Iuliei în adevărata lor profunzime. Din acest motiv, cred că publicul ar trebui să le admire şi să îşi formeze propria opinie despre aceste lucrări asupra cărora Iulia a reuşit să impregneze propria pecete, stilul ei artistic original.  

Mădălina Dan

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ultima modificareVineri, 01 Iulie 2016 18:22
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C