Log in

Mana Bucur şi "Provocarea Raku"

  • Scris de Vasile Luca
  • Publicat în Cultura

[sursa foto: Cecilia Lambu, postere: Daniel Romeo Todea]

La Galeria de Artă Contemporană Turnul Fierarilor, spațiul dedicat expozițiilor, tutelat de Asociației Artiștilor Plastici Alma Mater Castrum Sex Sighișoara, sâmbătă 2 iulie 2016, de la ora 17 a avut loc vernisajul expoziției de ceramică de artă a artistei plastice târgumureșene Mana Bucur, președinta UAP România - filiala Tg. Mureș, care a deschis seria activităţilor Taberei Internaţionale de Ceramică Sighişoara 2016.

Expoziţia „Provocarea Raku” e o adevărată revelație în lumea creației ceramicii „raku”(*).

Mana Bucur prezintă o serie de lucrări din sfera obiectelor ceramicii de artă în tehnici diferite ale formulei raku de o expresivitate artistică aparte.

Expoziția este un eveniment ce prefațează a doua ediție a Taberei de ceramică Internațională de la Sighişoara, la care participă artiști plastici din: Franța, Polonia, şi România.

Recenta expoziție din Turn, surprinde prin bogăția exponatelor, așa cum se exprima în cuvântul de deschidere plasticianul Radu Florea, redactor al Studioului de Radio România Târgu Mureș, sintetizând exercițiul plastic al artistei. „Relația artistei cu forma obiectului ceramic, transcende din registrul decorativ formal, în cel al sculpturii de profunde semnificații existențiale, fiind o întrepătrundere aparte în esența creației formelor.”

Cele trei elemente apa, focul și pământul, prin ardere, „recombină neîncetat forme tridimensionale, rotunjimi metafizice generatoare de mesaj artistic dintre cele mai surprinzătoare. În lucrări, se simte pulsând elementul viu, din formele prelucrate cu sensibilitate și rafinament, înainte chiar de taina oricărei înfățișări sau transformări. Geometrii nebănuite, care trimit la esența primordială a formelor primare: oul, ovoidul, cochilia, spirala, în facerea lor, au imprimate ritmurile proprii, într-o geometrie plastică a nucleului dătător de creație. Retorica sculpturală a Manei Bucur, este caracterizată de un sens aparte, cel al pregătirii zborului dinaintea părăsirii cuibului.” arăta Radu Florea în discursul de la vernisaj. El o prezintă pe Mana Bucur ca fiind  „artista care ne-a familiarizat cu câteva taine din arta tehnicii arderii raku”.

Mana Bucur descrie procedeul tehnic al prelucrării ceramicii raku, descriind semi-arderea, folosindu-se anumite glazuri, „frumusețea acestei creații în care niciodată nu poți să prevezi exact ce se va întâmpla după procesul de ardere și afumare a obiectelor, unde fumul își are rolul lui, pătrunde în nervurile lucrării dând obiectului amprenta unicității irepetabile.” Artista spune că după îndepărtarea acestuia, „te lasă pe tine ca privitor să străbați cu mintea și ochii o altă lume mai puțin cunoscută, aceea a visării. Arta modernă în general, îți lasă un câmp mai larg de meditație de contemplație.” Cu această ocazie am aflat, pe toată durata arderii, există o implicare colectivă care-i ține pe toți participanții „în priză”.

Tot în cadrul expoziției a avut loc proiecţia a trei filme de scurt metraj despre tehnici raku realizate de artistul plastic Dorel Cozma vicepreşedinte al UAP România – filiala Târgu Mureş. Unul dintre ele a fost realizat cu ocazia unui eveniment intitulat „arderea vrăjitoarei”, şi este legat de o legendă de la Târgu Mureș ce povesteşte o întâmplare petrecută cu sute de ani în urmă chiar în curtea unde sunt azi atelierele UAP-ului, unde ar fi fost arsă pe rug o vrăjitoare. Pornind de la această „istorie”, de o vreme se organizează aici evenimente raku, în care, arderea ceramicii la vedere, readuce aminte focul rugului acelei nefericite.

Așa cum spunea artista Mana Bucur, „fiecare lucrare își are mesajul, își are empatia cu privitorul, și acest lucru este mai pregnant cu cât seninul fețelor celor ce privesc este mai destins, zăbovirea este mai lungă, surpriza descoperirii, a uimirii.” Ea a descoperit tehnica raku în urmă cu 10 ani şi de atunci „se ține” de ea, pentru că întotdeauna îi oferă ceva nou.

Mana Bucur ne-a destăinuit cât este de încântată, de ceea ce a găsit la Sighișoara, de meritele asociației sighișorene în organizarea unui simpozion internațional de ceramică, de Sighișoara care rămâne locul predilect al „întâmplărilor” artistice, având acel plus de frumusețe conferit de unicitatea Cetății Medievale, a numărului mare de turiști „culturali” care îi bântuie stradelele indiferent de vreme și anotimp.

În data de 14 iulie, va avea loc vernisajul artiştilor prezenţi în tabără unul dintre ei fiind chiar Mana Bucur.

 

(Raku reprezintă o tehnică de prelucrare a ceramicii, apărută în Japonia în secolul al XVI-lea. Fondatorul acesteia, Chōjirō, a pus bazele unei dinastii de ceramiști, dinastia Raku, ce de cinsprezece generații continuă răspândirea acestei tehnici. Raku-yaki (楽焼) sunt obiecte ceramice produse cu ajutorul acestei tehnici, ele fiind folosite mai ales la ceremonia ceaiului. În mod tradițional, obiectele sunt formate cu mâna, și nu cu ajutorul roții olarului, iar temperaturile din cuptorul de ardere sunt mai degrabă scăzute, ceea ce dă obiectelor un aspect poros. Totodată, ele sunt scoase din cuptor când sunt încă fierbinți. Ele sunt apoi puse direct în apă sau lăsate să se răcească la aer.)

 

 

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ultima modificareLuni, 04 Iulie 2016 17:15
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C