Log in

Artiştii care stăpânesc pământul şi focul

Criticul de artă şi publicist comentator la Radio România Internaţional Marius Tiţa care din motive obiective nu a mai ajuns la Sighişoara… a trimis o scrisoare. Ea a fost citită de artistul Niculae Ardelean la vernisajul expoziţiei organizată la finalul taberei internaţionale de ceramică de la Sighişoara.

 

„Din cele mai vechi timpuri, oamenii desenează şi modelează. Cum, în acele vremuri, nu existau nici galerii şi nici critici de artă, este evident că aceste forme de exprimare artistică veneau din cele mai pure trăsături ale umanităţii, nevoia de amenajare a mediului, începând cu propriul adăpost. Modelarea lutului ia forme artistice dar şi practice, apar vase de pământ şi acestea, destul de repede, devin obiecte de cult, capătă valenţe artistice. Altfel spus, ceramica este prima formă de stăpânire a materiei, de aducerea a acesteia la stadiul visat sau doar necesar omului. Iar când a apărut focul, hrana a devenit mai gustoasă şi ceramica mai trainică.

Arta este simplă şi directă, vine din străfundurile fiinţei umane care a vrut, dintotdeauna, să reprezinte lumea şi chiar să o modeleze. Toate acestea se petrec dinainte chiar ca oamenii să îşi dorească să stăpânească lumea. Fiecare evoluţie a modelării materiei a devenit etapă în istoria civilizaţiei dar şi a artei. După lutul ars au venit piatra, bronzul şi fierul. Artistul modelează şi în metalul fierbinte, şi în piatra dură, şi când desenează şi când pictează. Mângâie materia cu gândul şi cu fiinţa sa, îi dă forma care vorbeşte pentru el, creează însufleţirea. Ca orice creaţie, este transpunerea harului cu care a fost înzestrat Artistul. Lutul moale a fost prima materie frământată de mâinile dăruite cu creaţie ale omului şi de atunci, de mii de ani, oamenii modelează pământul, uneori instinctiv, frământă teluricul liniştit în mâinile lor şi îi dau tăria focului.

Venind în zilele noastre ajungem la Sighişoara, un nume emblematic pentru arta şi practica ceramicii. Şi nu numai, desigur. Sighişoara este un loc magic unde se întâlneşte o istorie bogată, cu oamenii minunaţi, se întâlneşte pământul bun pentru artă cu oamenii care ştiu să îl frământe. În ultimul timp se naşte tradiţia ceramicii ca artă şi dialog internaţional prin taberele cu un nume de secol 21, FUEL FOR MORE PATIENCE.

Cu multă bucurie aş fi vrut să îi întâlnesc pe Martine Acquaviva, Benoît Viet, Krzysztof Rozpondek, Agnieszka Marciniak, Elżbieta Pietkiewicz, Sebastian Pietkiewicz, Teresa Milewicz, Mana Bucur, Mariana Cara Olteanu şi David Olteanu, pe Niculae Ardelean şi Daniel Romeo Todea. M-aş bucura să aud că Leri Papidze şi Wlodzimierz Ćwir sunt bine şi mi-ar fi plăcut ca ritmul vieţii să îi permită Rodicăi Costianu să vină la Sighişoara, mai ales în astfel de ocazii. Dar cel mai mult mi-ar fi plăcut să asist la munca ceramiştilor din tabăra de la Sighişoara, să văd cum se nasc culorile de pământ, cum dansează lutul condus de mâinile de dirijor al artiştilor ceramişti. Cred că aş fi uitat şi să fac fotografii. Şi cel mai mult mi-ar fi plăcut să vă spun toate acestea personal, la sărbătoarea vernisajului. Nu îmi rămâne, însă, decât să rostesc cu toată convingerea: Vive la France! Şi tot ce poate însemna Franţa în cultura şi arta lumii şi în tabăra de ceramică de la Sighişoara. 14.07.2016”

 Marius Tiţa

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ultima modificareSâmbătă, 16 Iulie 2016 01:32
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C