Log in

TVA va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, de la 1 iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţie publică

Anunțul a fost făcut de premierul României, Victor Ponta. "Am luat decizia și azi aprobăm ordonanța de urgență prin care absolut toate produsele alimentare vor avea TVA de 9% de la 1 iunie. (...) Această cotă se va aplica și la toate serviciile de alimentație publică", a spus Ponta, la începutul ședinței de Guvern.

Decizia de a reduce TVA-ul produselor agroalimentare de la 24 la 9 la sută echivalează cu o reducere de preţ de 12,1 %.

Guvernul îşi menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie. Susţinem şi reducerea generală a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale”, a spus Ponta.

El a arătat că măsura poate fi susţinută, deoarece, în primul trimestru al acestui an, încasările la buget sunt de 5 miliarde lei în plus faţă de trimestrul similar de anul trecut. Alte argumente pentru reducerea anticipată a TVA au fost sustenabilitatea, costul anual fiind estimat la 5 miliarde lei, din care 3,3 miliarde lei au fost deja încasaţi suplimentar în primul trimestru. Când TVA de 9% intră în vigoare la 1 iunie, trebuie să se ducă aproape toată în preţ”, a spus Ponta, care a cerut ministerului Agriculturii şi ANAF să verifice dacă diminuarea TVA va fi reflectată în preţ. El a precizat că Guvernul s-a consultat cu Banca Naţională, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi că nu se aşteaptă la foarte multe felicitări”, dar că instituţiile respective au înţeles care este strategia pe termen mediu şi lung. Ponta a anunţat recent că Guvernul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească dacă va fi diminuată cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%.

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ultima modificareMarți, 07 Aprilie 2015 15:59
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C