Log in

Costul uriaş al împrumuturilor doar cu buletinul

Instituţiile financiare nebancare (IFN), mai exact companiile care pot acorda împrumuturi populaţiei, dar nu au voie să atragă depozite, aşa cum poate, spre exemplu, o bancă, sunt adesea asociate cu „cămătăria”, în principal din cauza dobânzilor piperate pe care le practică.

Ce este un IFN. O instituţie financiară nebancară este, potrivit legii, o persoană juridică autorizată constituită cu scopul de a desfăşura, cu titlu profesional, activităţi de creditare şi ale căror surse de finanţare provin din resurse proprii sau împrumuturi de la instituţii de credit sau de la alte insituţii financiare. Activitatea IFN-urilor este reglementată şi supravegheată de BNR. Spre deosebire de o bancă, un IFN nu poate atrage depozite de la clienţi. Din acest motiv, pentru că nu există un risc la adresa economiilor populaţiei, reglementările care guvernează activitatea acestor instituţii sunt ceva mai laxe decât cele aplicate băncilor, care, de altfel, pot avea un risc sistemic la adresa stabilităţii financiare.

Nu de puţine ori, DAE (dobânda anuală efectivă) poate să ajungă şi la 4.000-5.000% pe an. Acest lucru se explică prin faptul că sumele împrumutate sunt destul de mici, iar perioadele medii de creditare sunt, de asemenea, mult mai scurte decât cele aferente unui credit bancar. Pe de altă parte, condiţiile de acordare a creditelor sunt mult mai relaxate decât cele ale instituţiilor financiare bancare, avantaj speculat de aceste companii, care îşi promovează creditele „exclusiv online” sau doar „cu buletinul” - oferte pe care băncile au fost nevoite să le abandoneze după înăsprirea condiţiilor impuse de Banca Naţională a României (BNR), ca urmare a crizei din 2009.

La finele anului trecut, românii împrumutaseră peste 5,1 miliarde de lei de la instituţiile financiare nebancare, de aproape 20 de ori mai puţin decât soldul creditelor acordate de băncile comerciale din România, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).Astfel, în decembrie 2014, IFN-urile acordaseră împrumuturi în valoare de 5,188 miliarde de lei, echivalentul a circa 1,167 miliarde de euro (la un curs mediu de 4,4446 lei/euro), în uşoară scădere, de 0,7%, faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Peste 82% din aceşti bani au fost împrumutaţi în lei, respectiv 4,2 miliarde de lei. În cazul băncilor, soldul creditelor acordate gospodăriilor populaţiei a fost, în decembrie 2014, de 102,1 miliarde de lei, echivalentul a 22,9 miliarde de euro, potrivit datelor băncii centrale.

La Provident, valoarea dobânzii anuale efective (DAE) este cuprinsă între 79,41% şi 104,63%. Astfel, pentru un împrumut de 1.500 de lei pe o perioadă de 51 de săptămâni, cu o rată a dobânzii fixă de 40,9%, DAE este 97,75%. Valoarea totală de plată este de 2.059,49 lei şi include suma împrumutată, dobânda, comisionul de administrare şi cel de analiză a dosarului, iar rata săptămânală este de 40,39 de lei. Provident este o companie specializată în acordarea de împrumuturi de mică valoare direct la domiciliu. Comisionul unic pentru acest serviciu opţional costă, în cazul exemplului de mai sus, 711,45 de lei, care se adaugă la valoarea totală de plată şi este inclus în mod egal în ratele săptămânale.

IFN-ul Viva Credit a patentat conceptul de credit până la salariu”. Acesta poate fi de maximum 1.000 de lei, pe o perioadă de cel mult 35 de zile, dar poate ajunge şi la 1.500 de lei în funcţie de istoricul dintre client şi companiei. Tocmai aţi primit o amendă rutieră de 400 de lei. Dacă plătiţi în 48 de ore, veţi plăti doar 200 de lei. Din păcate, nici aceşti bani nu îi aveţi disponibili şi ziua de salariu este peste 10 zile. Un credit de 200 de lei vă va costa doar 24 de lei pentru zece zile. Deci plătind 24 de lei economisiţi 200”, se arată pe site-ul oficial al companiei. Astfel, la un credit de 200 de lei, luat pe 35 de zile, costurile se ridică la 84 de lei, adică 1,2% pe zi din suma împrumutată. DAE pentru acest credit este de 3.774%. Mai mult, clienţii se pot împrumuta prin online, în „7 minute”, prin completarea unui formular sau prin trimiterea unui SMS cu suma şi durata de creditare, potrivit informaţiilor oficiale. Viva Credit oferă, totodată, şi împrumuturi cu buletinul, pe loc, fără giranţi sau garanţii, pentru achiziţia unui bun de folosinţă îndelungată”. Singurul cost al creditului rapid este dobânda zilnică de 1,20% din suma împrumutată. De exemplu, dacă împrumuţi 300 lei pentru 10 zile, dobânda zilnică este 3,60 lei, iar la scadenţă înseamnă să rambursezi 336 lei”, explică reprezentanţii companiei. Condiţiile pe care potenţialii clienţi trebuie să le îndeplinească este să aibă 21 de ani împliniţi, un venit net de cel puţin 700 de lei, să aibă venituri din salarii, pensie sau PFA, precum şi un cont bancar personal sau un card.

IFN-ul Cetelem oferă, de asemenea, credite „100% online”, pe o perioadă de cel mult 60 de luni (minimum 6 luni). Suma finanţată este cuprinsă între 10.000 şi 1.000.000 de lei. În ceea ce priveşte costurile împrumutului, pentru un credit de nevoi personale în valoare de 10.000 de lei, pe o perioadă de 20 de luni, dobânda anuală fixă este de 9,4%, comisioanele de analiză şi de administrare sunt zero, DAE este de 9,81%, iar rata lunară fixă de 542,1 lei. Valoarea plătibilă ajunge astfel de 10.842 de lei.

Ferratum oferă împrumuturi pe baza documentului de identitate. Clienţii trebuie să aibă 24 de ani şi venituri lunare constante pentru a accesta acest produs „pentru nevoi urgente şi neprevăzute”. Despre costuri, compania precizează că, într-adevăr, DAE „este semnificativ mai mare decât cea oferită la creditele bancare. În condiţiile în care dobânda la creditele acordate de Ferratum este zero, DAE este variabilă în funcţie de suma şi perioada de rambursare aprobate”, se arată pe site-ul companiei. O simulare arată că, pentru a accesa un credit de 500 de lei pe 30 de zile, costurile totale se ridică la 209 lei.

iCredit oferă sume cuprinse între 400 şi 4.000 de lei, pe baza buletinului şi a unei adeverinţe de venit. Pentru un împrumut de 800 de lei, pe o perioadă de 12 săptămâni, clientul va restitui 1.089 de lei, cu dobânda aferentă perioadei de creditare de 36%. Rata săptămânală este de 90,75%, DAE este de 1.235%, iar dobânda fixa anuală este de 265%.

IFN-ul Fast Finance oferă un credit „în regim de urgenţă” care se acordă exclusiv online, fără adeverinţă de venit şi care intră în cont în câteva ore”. Suma maximă pe care o poate accesa un client este de 3.000 de lei. Nivelul veniturilor trebuie să fie de 150% din rata lunară. Spre exemplu, dacă rata este de 400 de lei pe lună, clientul trebuie să aibă venituri lunare de cel puţin 600 de lei net. Creditul Fulger are o dobândă de 1,2% pe zi, fixă pe toată perioada creditului. Astfel, la un credit de 400 de lei pe o perioadă de 20 de zile, costurile se ridică la 96 de lei, DAE fiind de 4.969%.  

La finele lunii februarie, ponderea sumelor restante în totalul sumelor datorate de persoanele fizice IFN-urilor era de 5,61%. 32.917 persoane aveau credite, iar dintre ei 19,8% înregistrau restanţe de plată. Mai exact, 6.534 de persoane rămăseseră cu ratele în urmă, în scădere cu 9,25% faţă de februarie 2014. Anul trecut, instituţiile financiare nebancare au acordat credite noi în valoare de 522 de milioane de euro, potrivit datelor Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România, organizaţie din care fac parte 86% dintre IFN-urile din România. Aproape 80% dintre acestea nu depăşeau suma de 5.000 de euro, iar 42% au fost de mai puţin de 1.000 de euro. Dintre clienţii care au luat un astfel de credit, jumătate au urmat doar liceul sau şcoala profesională, iar unul din şapte şi-a terminat studiile în clasa a opta. Cea mai mare parte a împrumutaţilor câştigă între 500 şi 1.000 de lei, potrivit Business Magazin. Şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) declara recent că instituţia va controla toate IFN-urile din România pentru a vedea dacă acestea respectă legislaţia, în condiţiile în care clienţii au făcut sesizări în legătură cu dobânzi de până la 5.000% pe an. Observ în ultima perioadă o campanie a unor IFN-uri cu o dobândă anuală de 4.000-5.000%. Din punctul meu de vedere, undeva lucrurile nu sunt în regulă şi o să facem un control de fond la toate IFN-urile să vedem unde respectă şi unde nu respectă legislaţia, a declarat Marius Dunca, citat de Mediafax.

 

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ultima modificareMiercuri, 22 Aprilie 2015 21:03
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C