Log in

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Peste un milion de români îşi serbează onomastica

Peste un milion de cetăţeni români poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Potrivit unei statistici a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), 733.707 sunt bărbaţi iar 344.071 sunt femei. Dintre bărbaţi, cei mai mulţi au numele Gheorghe (522.927), George (149.779) şi Gheorghiţă (22.427). Cele mai multe femei care îşi serbează onomastica de Sfântul Gheorghe se numesc Georgiana (144.211), Georgeta (131.392), Ghiorghiţa (31.390) şi Geta (14.909).

În ziua de Sfântul Gheorghe, creştinii pun la porţile caselor crenguţe de fag, brazde cu iarbă verde sau smocuri de iarbă în stâlpii de susţinere ai porţilor. Din bătrâni se spune că Sfântul Gheorghe, când vine, îşi leagă calul de un stâlp al porţii şi paşte iarba. De asemenea, animalele, pentru a fi ferite de farmece şi boli, sunt protejate cu crenguţe de leuştean puse la intrarea în grajduri. Vitele şi casele se afumă, la rândul lor, cu tămâie, scrie romaniatv.net.

Totodată, se spune că în noaptea de Sfântul  Gheorghe, fetele nemăritate pot vedea chipul ursitulului oglindit într-un vas cu apă de izvor din care nu s-a băut, dacă stau goale între lumânări aprinse, aşezate în formă de cruce.

O altă superstiţie legată de Sfântul Gheorghe este aceea ca de ziua Sfantului Gheorghe să nu dormi, pentru ca vei lua somnul mieilor şi vei fi adormit tot anul.

Tot în ziua Sfântului Gheorghe, o alta superstiţie spune că dacă te duci pe malul apei, stai culcat pe burtă şi se întâmpla să vezi un peşte, ai noroc tot anul, iar dacă în dimineaţa acestei sărbatori alergi înainte de a răsări soarele, o să fii sprinten şi sănătos tot anul.

Traditia spune că de Sfantul Gheorghe se dau de pomană lapte, brânză şi caş.

În Bucovina, Maramureş, Apuseni, Valea Mureşului, Turda, mai există practia Focului Viu. Focul era aprins de flăcăi, în gospodăriile din sat sau pe păşuni. Trebuiau folosite exclusiv lemn şi iască pentru aprinderea focului, nu chibrit sau alte ustensile. Când fumul începe să se ridice, oamenii îl direcţioneză spre animale pentru a le apăra de strigoi şi a le feri de boli. Apoi, tinerii şi copiii sar peste foc pentru a fi feriţi de rele şi necazuri peste an.

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ultima modificareJoi, 23 Aprilie 2015 19:42
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C