Log in

Traditionala defilare a liceenilor la Sighişoara, ultimul clopoţel pentru promoţia 2011-2015

  • Scris de Vasile Luca
  • Publicat în Evenimente

Unul dintre cele mai frumoase şi încărcate de emoţie, este sacrul moment legat de terminarea liceului.
Sighişoara se poate mândri cu un obicei împământenit şi nemaiîntâlnit prin alte părţi, venit din negura vremurilor. Absolvenţii liceelor, într-un nescris ritual, în ziua dedicată ultimului clopoţel sunt sărbătoriţi cu fast, de întregul oraş, iar fanfarei revenindu-i rolul de catalizator, deschide parada absolvenţilor liceelor în care Liceele Tehnologice 1 şi 2 alături de cei ai Colegiului Naţional „Mircea Eliade” îşi dau întâlnire în faţa Turnului cu ceas din Cetatea Sighişoarei cu absolvenţii Liceului Teoretic „Joseph Haltrich”. În drumul lor triumfal sunt primiţi de Primarul Municipiului, după care drumul lor urcă spre Şcoala din Deal cel mai înalt şi vechi loc unde de peste 493 de ani urcă elevii. Parada reunită a celor patru licee continuă cu acel marş în care fanfara îşi are rolul ei.


În zilele noastre... o maşină a poliţiei de circulaţie, poliţişti şi jandarmi, asigură mersul ţanţoş al fericiţilor absolvenţi pe întreg traseul ce duce spre centrul oraşului. Prima oprire este în faţa Colegiului Naţional „Mircea Eliade”, loc în care corul imens al tinerilor elevi din cele patru licee, se împleteşte firesc cu sunetele alămurilor, în acel imn sacru închinat reuşitei prin educaţia şcolară „Gaudeamus”. Se oferă flori, lumea prezentă îi îmbrăţişează pe purtătorii de coroniţe şi cocarde din frunze de stejar, părinţi, bunici, fraţi şi surori, alături de colegii mai mici iau parte la acest minunat irepetabil moment de data aceasta pentru pentru absolvenţii promoţiei 2011 - 2015. Apoi sub aceeaşi baghetă magică, fanfara îşi ia loc în fruntea coloanei urmând prestabilitul traseu spre Liceul nr 2 şi apoi la Liceul nr 1 urmând acelaşi tipic. Coloana ajunge la final în Parcul Central unde este intonat pentru ultima oară Gaudeamus şi de unde absolvenţii iau calea spre fiecare dintre şcolile de provenienţă, unde emoţiile creează noi ipostaze odată cu înmânarea cheii clasei a XII-a celor de a XI-a, unde primesc diplome şi premii, sunt ţinute discursuri şi ultima oră de dirigenţie.
Am notat câteva frânturi, câteva remarci, câteva dialoguri purtate în pasul acelui emoţionant marş.


Potrivit domnului prof. Mircea Maier - directorul liceului „Joseph Haltrich”  „se spune că Sighişoara, unde calci musteşte a istorie. Mă uit la marşul absolvenţilor care vine peste veacuri bănuiesc, atestare documentară a învăţământului de la 1522,  deci azi mâine avem 500 de ani de atestare documentară. Probabil şi marşul acesta poate nu-i chiar atât de vechi ca şi şcoala dar oricum e dovada existenţei unui învăţământ şi aş zice eu de calitate în Sighişoara, dovadă vie, ce s-a transmis din generaţie în generaţie până la noi, şi sperăm, se va transmite şi mai departe. Şcoala noastră e plămădită pentru elevi, ca atare şi gândurile noastre sunt pentru absolvenţi, bineînțeles că au finalizat o primă etapă din viaţă, le urăm succes la examenul care urmează, numit mai demult examen de maturitate, când întradevăr se va semna prima filă din viaţa lor. Le dorim celor 116 absolvenţi, la rându-ne succes, să-şi bucure părinţii şi să-şi crească copiii în acelaşi spirit cum au fost crescuţi şi ei” 


Toth Tivadar profesor la Colegiul Naţional „Mircea Eliade” şi consilier municipal: „Întradevăr este o zi specială nu numai pentru ei ci şi pentru părinţi, pentru întreaga comunitate şi mă bucur că, se păstrează această tradiţie care datează de sute de ani în Sighişoara, pe care am preluat-o de la saşii care au trăit aici. După cum s-a văzut s-a adunat o mulţime de oameni ceea ce înseamnă că oamenii sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă, în general cu învăţământul sighişorean şi asta mă bucură. La „Mircea Eliade” sunt şase clase paralele, care au terminat, în jur de 150 de elevi. Legat de înscrierea pentru noul an de învăţământ, înscrierea pentru clasa IX-a de liceu, potrivit prof. Toth Tivadar, nu sunt probleme deosebite de efective la secţia română, nici la secţia maghiară. Potrivit acestuia, s-a făcut un sondaj la nivel de municipiu Sighişoara şi localităţile limitrofe oraşului şi „mai mult ca sigur clasele formate îşi vor avea efectivul de elevi necesar”.


La fostul liceu agricol respectiv Liceul tehnologic nr 1, după paradă toată floarea dascălilor cât şi ai elevilor absolvenţi şi-au dat întâlnire în curtea şcolii unde cântecele de rămas bun, discursurile picurate cu lacrimi sub pleoape, au dat momentului o anumită încărcătură emoţionantă „Anul acesta, la Liceul Tehnologic nr. 1, termină un număr de 148 de elevi, incluzând absolvenţi de liceu, zi, seral şi o clasă profesională. Ca dascăli în fiecare an suntem emoţionaţi, ne bucurăm că copiii noştri absolvă şi reuşesc în cele din urmă să-şi găsească un drum în viaţă datorită calificărilor pe care le obţin. Suntem un liceu axat pe discipline de calificare şi specializare cerute pe piaţa muncii sighişorene şi sperăm că şi în anul viitor şcolar, vom completa numărul claselor cu efective maxime. La un moment dat se vorbea la nivel local că învăţământul sighişorean nu este în concordanţă cu cererea pieţei. Lucrurile nu stau câtuşi de puţin aşa, pentru că de ani de zile la liceul nostru, începând cu anul 2003, există clase cu profil de turism iar la Liceul nr 2 (MIU) coleg nouă „există clasă cu profil textil” le subliniem, pentru că aceste două specializări se invocau inexistente.” Chiar dacă multe întreprinderi cu profil de industrie uşoară, în nebunia atâtor distrugeri, au fost rase la propriu din arealul sighişorean, ne consolăm cu gândul că o mare parte din absolvenţii acestor forme de învăţământ „îşi  găsesc locuri de muncă şi pe piaţa muncii europene. Cert o mare parte din opţiunile absolvenţilor de clasa a VIII-a, se îndreaptă ca preferinţă spre Colegiul „Mircea Eliade” şi Liceul Tehnologic nr 1”, cum a conchis directorul adjunct prof. Bianca Cioc. 

În demersul nostru gazetăresc, nu puteam ocoli Liceul Tehnologic nr 2 Sighişoara,  unde am profitat de o pană a sistemului de audiţie amplificată a difuzoarelor instalate în curtea şcolii, abordându-l pe prof. Ovidiu Mălăncrăveanu - director al acestui liceu, - întrebând-ul cu ce au contribuit elevii absolvenţi ai liceului pe care cu onor îl conduce, la înnobilarea acestei zile cu totul aparte în viaţa unui dascăl? Potrivit acestuia: „Cei care au reuşit să termine liceul, printre ei distingem câteva personalităţi deja, aş putea zice formate, cu rezultate meritorii la olimpiade, la învăţătură, în care ne punem speranţa. Liceul are 65 de absolvenţi grupaţi în patru clase la specialităţi cum ar fi: tehnică de calcul, mecanică, ceramică şi textile.” Directorul care are la adresa absolvenţilor cuvinte de laudă, are şi convingerea că numărul de locuri la admitere din planul de şcolarizare pentru anul şcolar următor, va fi mult mai bine fundamentat. Apar şi alte modificări în sistemul celor două licee 1 şi 2, prin unirea lor ceea ce va duce la o anumită stabilitate în sistemul local de învăţământ, atât pentru elevi cât şi pentru dascăli, dar mai ales şi pentru comunitate.


Bucuria de a fi împreună într-o zi festivă a umplut inima multor părinţi. Nostalgiei unei generaţii care pleacă de pe băncile şcolii, îi asemuim zborul spre necuprinderea desăvârşirii întrun timp în care fiecare clipă îşi are prefacerea ei deplină a împlinirilor viitoare.

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ultima modificareVineri, 29 Mai 2015 13:45
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C