Log in

Festivalul hameiului din Transilvania editia a 3-a

Festivalul Hameiului 2015 Festivalul Hameiului 2015 Festivalul Hameiului 2015

Muzică bună, bere de calitate și multă distracție la Festivalul Hameiului în 22-23 august

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Hameiului din Transilvania care se va desfășura sâmbătă și duminică, 22-23 august 2015, în localitatea Seleuş, comuna Daneș, Ferma de Hamei, la câțiva kilometri de Sighişoara, promite spectacole artistice de calitate, concurs de Miss Hamei, traseu ciclistic, bere spumoasă, târguri de meșteri populari, producători agricoli bio, tradiția locului, într-un cuvânt distracție pe săturate! În plus, locația se află într-un cadru natural de poveste, la marginea plantațiilor de hamei, pe o pajiste de câteva zeci de mii de metri pătrați. VUNK, BERE GRATIS, ADDA și NICOLETA NUCĂ sunt vedetele care vor face spectacol pe scena din lanul de hamei!

2015

Tradiție și voie bună
Evenimentul va fi organizat într-o locație rurală, chiar în perimetrul unei ferme de hamei, unde doritorii vor putea admira și urmări modul în care se produce această plantă extrem de îndrăgită de iubitorii de bere. Scena pe care vor fi organizate principalele manifestări culturale va fi amplasată pe un pajiște verde de 30.000 de metri pătraţi, aflat în vecinătatea râului Târnava Mare. Întreg cadrul va fi decorat cu elemente și ansambluri alegorice create din produse agricole specifice începutului de toamnă, butași cu vrejuri de hamei în ghivece, dovleci, porumb în pănuși, baloți de paie, trestie, ghivece cu mușcate etc., dar și cu coșuri mari din nuiele umplute cu conuri uscate de hamei și butoaie de bere. Simbolistica festivalului va comporta, deasemenea, elemente care vor  exemplifica tradiția locală a cultivării hameiului și a rolului său în fabricarea berii. Pe aria de desfășurare a festivalului, se vor amenaja pavilioane expoziționale, terase cu berării ambulante și locuri de servire a mesei.

Trupe de top
Pe scena ridicată în fața unui impunător zid de hamei, vor cânta trupe de top ale muzicii românești: VUNK, BERE GRATIS, ADDA, NICOLETA NUCĂ, ROTILOS, ALEXANDRA RONEA; TIMEEA FEKETE, LIANA ȘUTEU, PUZZLE, ansambluri și cântăreți de muzică populară românești, maghiare săsești sau romanes. Prezentatorii evenimentelor vor fi Iulian Praja și Maria Toncean.

Deschiderea oficială, sâmbătă

Deschiderea care va avea loc sâmbătă după orele 11 când se vor deschide standurile de bere, târgul de meșteri populari și de producători bio, distracția ținând două zile și două seri de poveste, până duminică noaptea. Pe lângă publicul larg, la eveniment vor participa reprezentații ai autorităților publice locale și județene, principalii producători de hamei din județ, reprezentanții Asociației Producătorilor de Bere din România, sponsorii principali, preoții principalelor culte. ”Așteptăm pe toți doritorii de muzică bună, produse de calitate, aer curat și voie bună să vină să participe la a III ediție a Festivalului Hameiului din Transilvania. Ca și inițiator al Festivalului sper ca vom avea o vreme superbă, iar cei prezenți să se bucure de cultura hameiului, care are o tradiție de 500 de ani în Transilvania și județul Mureș”, a declarat Akos Mora, inițiatorul festivalului.

11838745 976653139037910 3264830895794046556 o

Concursul MISS HAMEI

O noutate față de edițiile trecute pregătită de organizatori este concursul de Miss Hamei, Ediția I-a, destinată tinerelor frumoase și talentate din zona Sighișoarei și a localităților limitrofe. Frumusețile locului vor fi atrase să participe la concurs și cu premii substanțiale oferite câștigătoarelor: LOCUL I un voucher de 600 euro pentru o excursie de două persoane în străinătate oferit de Tansair Agency, LOCUL II o cină romantică de lux pentru două persoane în cadrul restaurantului PRIVO din Târgu Mureș, LOCUL III o ținută de seară oferită de Mfashion din Târgu Mureș. Nu în ultimul rând va fi acordat un premiu surpriză Miss Popularitate oferit de Lady’s Boutique&Maria Toncean. Fiecare paricipantă va primi un premiu de consolare oferit de AVON, care va consta într-un pachet consistent de produse de îngrijire corporală. Mai multe amănunte legate de înscriere vor fi postate pe pagina de facebook a festivalului.

miss hamei2

Pârâul cu bere
În perimetrul festivalului va fi amenajată o expoziție alegorică cu un itinerar natural, format dintr-o construcție butaforică. Pe circuitul unui pârâiaș artificial, recirculant, de aproximativ 15 metri, vor fi plantate vrejuri de hamei cultivate în ghivece mari. La capătul pârâiașului se va forma o cascadă care se sfârșește într-un butoi mare, în jurul cărui se vor afla câteva coșuri de hamei, pe care este montat un dozator din care se pot umple halbele.

Meșteri populari și producători agricoli
Pe aria de desfășurare a festivalului, publicul va putea vedea modul în care este produs și procesat cel mai important element care dă savoare berii, hameiul. Vor avea parte de specialiști care le vor explica ce înseamnă cultura și istoria hameiului în Transilvania și în special zona Sighișoara, stand-uri expoziționale cu obiecte vechi și noi și fotografii inedite legate de creșterea acestei plante miraculoase. În cadrul evenimentului, peste zi, vom avea parte de mai multe standuri ale meșterilor populari transilvăneni, și ale pricepuților creatori de hand-made, bijuterii și picturi manuale, face-painting etc.. În plus, se va organiza și un târg de legume și fructe, unde producătorii agricoli ai zonei vor putea să-și vândă produsele în timp ce vizitatorii vor avea posibilitatea să-și umple cămara pentru iarna ce stă să vină.

Zonă de distracție
Festivalul va avea și o componentă de activități distractive și sportive. Va exista un adevărat parc de distracție, într-o zonă distanțată și bine delimitată a festivalului, unde vor exista locuri de joacă pentru cei mici dar și activități sportive pentru cei mari.

Activități pentru iubitorii de mers cu bicicleta
Un alt element de noutate oferit de organizatori este destinat pasionaților de biciclete, care vor avea posibilitatea să admire zona conduși de oameni ai locului, care le vor vorbi despre ce a însemnat tradiția hameiului pentru Transilvania și nu numai. După o plimbare cu bicicleta în aer liber, vizitarea bisericilor fortificate și a altor atracții ale zonei, cicliștii vor putea să își recapete puterele în cadrul festivalului cu o bere și o mâncare bună, iar seara la concertele ce vor răsuna peste plantațiile de hamei.

Parcare și campare gratuită
Cum luna august se anunță a fi călduroasă, organizatorii vor oferi și campare gratuită oritorilor și iubitorilor de petrecere a timpului în aer liber. Spațiul generos și poziția aflată în mijlocul naturii sunt principalele atuuri pentru cei care ar vrea să-și întindă un cort în zona festivalului.

Sponsori și parteneri
Principalul sponsor al Festivalului este compania Heineken România, prin BUCEGI-Cinste vouă! Și-au dat sprijinul și cei de la Hotel Privo, Transair, Mures Mall, Avon, Mfashion, Lady’S Boutique, Moragroind. Organizatori sunt Asociația Producătorilor de Hamiei din România în parteneriat cu Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, evenimentul fiind organizat cu sprijinul Primăriilor Târgu-Mureș și Daneș. Parteneri media sunt Kiss FM, TV Mureș, , Zi de Zi, Ziarul de Mureș, Transilvania Business, Cuvântul Liber, Zile și Nopți, Intermedia şi Radio Târgu-Mureș. Mai multe informații despre eveniment pot fi găsite pe pagina de facebook.com/festivalulhameiului sau pe pagina www.festivalulhameiului.ro.

 

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Media

Ultima modificareMarți, 18 August 2015 17:40
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C