Log in

Despre piaţă...ca la piaţă!

  • Scris de Vasile Luca
  • Publicat în Stiri locale

     La ultima şedinţa ordinară a Consiliului Local Sighişoara din mai a.c., s-a pus mai acut ca altădată, problema cronică a pieţei agroalimentare. Nemulţumiri exprimate tot mai des ale cetăţenilor, reclamă proasta administrare a acesteia şi preţuri exagerate practicate în piaţa sighişoreană.
Una dintre aceste nemulţumiri este că, Ecoserv Sig SRL, care printre alte inabilităţi existenţiale, administrează şi unica piaţă agroalimentară sighişoreană, încasând tarife piperate, practic fără să facă nimic: pentru mese închiriate 6,2 lei mp/zi, la care se adaugă şi o taxă lunară de rezervare de 350 lei de masă,  obţinând astfel venituri consistente din care, după ce se scad cheltuielile reale, sau închipuite, pentru care nu dă socoteală nimănui, doar e SRL şi încă una cu blazon, reţine 50%, doar restul fiind virat la bugetul local, de unde, prin filiera aportului la capital social sau plăţi pentru lucrări de o calitate îndoielnică dar piperate peste măsură, aţi ghicit, se întorc precum traiectoria bumerangului în teşchereaua SRL-ului mulată taman pe banul public. Asta da afacere! În opinia multor sighişoreni, această spoliere girată prin votul - dat cu ştiinţă din neştiinţă - de consilierii locali, are drept consecinţă directă cea mai scumpă piaţă din zonă, preţurile gonflate, fiind suportate tot de bietul sighişorean, care culmea cotizează la bugetul din care se adapă insipidul Ecoserv.
     Au fost voci în Consiliul Local care clamau luarea unor măsuri draconice împotriva comercianţilor care nu respectă regulile din piaţă, aceştia urmând să fie amendaţi cu sume între o sută şi trei sute de lei, sau chiar să fie excluşi din piaţă. Asta chiar că ar fi o hotărâre de râsul curcilor ce ar putea duce prin alungarea pieţarilor la autodesfiinţarea pieţei după ce pe cealalta, cea din strada Plopilor, a desfiinţat-o la propriu, acelaşi hrăpăreţ Ecoserv.
Această interminabilă poveste a pieţei, în ciuda întoarcerii pe toate feţele a problemelor ei şi a multor controale de formă întreprinse, nu a adus la nicio îmbunătăţire sau rezolvare, dimpotrivă ele mergând din rău în mai rău, în timp ce în spatele tarabelor se află aceeaşi samsari ale căror palme nu sunt bătătorite sau crăpate pe coada sapelor la plivitul legumelor, ci mai degrabă posedă dexterităţi la număratul banilor şi îndesării sacoşelor celor ce controlează actele de provenienţă a mărfii expuse. De ani buni, activitatea din piaţă se desfăşoară după reguli nescrise, aici legea aplicată e „legea tăcerii”, samsarii ştiu unde să apeleze, cu cine să se înfrăţească, cât să decarteze, încât să le meargă afacerile din plin.
    Faptul că piaţa, cu toată încrengătura sa cu iz mafiot a fost predată unei SRL - ce are drept unic vădit scop obţinerea de profit pentru propriile buzunare, chiar dacă are capital public -  în lipsa unui regulament clar şi lipsit de echivoc, prin păstrarea personalului deja înfrăţit „în cuget şi-n simţiri” cu cel al samsarilor, nu e decât „o mână (ce) spală pe alta şi amândouă obrazul”.
În asemenea context, al arbitrariului dictat de interesul privat al unei firme de stat, interesul public este o palidă bagatelă prin plasarea lui pe un loc secundar, iar impunerea unor reguli drastice, a căror aplicabilitate e lăsată la cheremul acelui unic SRL, în peisajul obscur al prerogativelor cu care se vrea investit printr-un proiect de hotărâre trecut pe sub furcile caudine ale Consiliului local, poate duce chiar la excluderea unor nesupuşi din piaţă – o cale ce poate deveni extrem de dubioasă.
    Acest potenţial pericol a fost sesizat de consilierul Iulian Sârbu, care a atras atenţia că producătorii vor fi la mâna Ecoserv, putându-se ajunge la tot felul de răfuieli personale, adevărate vendete cărora le vor cădea pradă acei ţărani neînregimentaţi, care încă mai cred că îşi pot vinde marfa fără intermediari. Amenzile, nu-i aşa, pot fi contestate şi anulate în instanţă, şi simplul fapt că cineva primeşte o amendă, urmat de excluderea sa din piaţă pare a fi o fărădelege care trebuie până la urmă explicată, în caz de eşec, nemaivorbind de impunerea unor daune interese. Se pune întrebarea dacă nu cumva introducerea acestor măsuri aplicate în forţă să nu fie îndreptate tocmai împotriva acelor care au îndrăznit să se revolte împotriva practicii samsarilor încurajaţi de administraţie, exprimându-şi făţiş nemulţumirea faţă de cocoloşirea lor a celor care se dau producători de legume pe coclauri îndepărtate, de unde primesc certificate pentru o producţie îndoielnică, căci se vede de la o poştă că nu cunosc din ce parte se ţine coada la sapă.


     Consiliera Marieta Fintoc, avocat cu experienţă, a abordat problema din perspectiva legalităţii, propunând modificarea hotărârii privind taxele aplicate în piaţă, în sensul eliminării chiriei pe metru pătrat în cazul în care se plăteşte taxa de rezervare în avans pe o lună, urmând ca taxarea zilnică să fie percepută celor care închiriază ocazional. În acest caz însă trebuie ajustat şi regulamentul de funcţionare pentru a se evita situaţii de abuz, sau de speculă, în care un comerciant să rezerve mai multe mese pe care apoi să le subînchirieze la bunul său plac. Aici un rol important îl are administraţia pieţei neschimbată de mulţi ani, care este subiectul şi ea al multor reclamaţii, cum că ar face echipă bună cu comercianţii în detrimentul oraşului, permiţând monopolul unor familii care „fac legea” şi stabilesc mercuriale fiind unul din cauzele situaţiei paradoxale în care se află piaţa sighişoreană ca cea mai scumpă piaţă de pe Târnave.
    În urma discuţiilor, consilierii au ajuns la concluzia, că se impune modificarea hotărârii privind tarifele şi regulamentul pieţii, atât în ceea ce priveşte cuantumul ridicat al amenzilor şi sancţiunilor aplicate, acesta să crească gradual odată cu recidiva, fiind prevăzută şi excluderea din piaţă pentru abateri repetate. În regulament vor fi introduse prevederi şi care să permită accesul neîngrădit al producătorilor dar să împiedice rezervarea mai multor mese în scop ilicit şi astfel preţurile să se regleze liber, conform cererii şi ofertei şi nu sub controlul „samsarilor”. Regulile să fie simple şi clare astfel încât să excludă posibilitatea ca „cei care au cu pâinea şi cuţitul în mână” să intervină discreţionar asupra cui ar avea voie să vândă, sau nu.    
Consilierul Petru Oprean, a evocat scene penibile la care a asistat, când cineva  a îndrăznit să vândă roşii cu un leu mai ieftin şi a fost intimidat de ceilalţi comercianţi, silindu-l aproape, să practice preţul impus de ei.
     S-a mai arătat că întotdeauna la vederea poliţiştilor se produce rumoare, o crispare, care vorba consilierului Iulian Sârbu se traduce cu „cine scapă de ANAF, nu scapă de Poliţia Locală Sighişoara”.
Un semnal îngrijorător este şi acela că veniturile din închirierea meselor în piaţă au scăzut drastic în ultimele cinci luni, faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce ridică mari semne de întrebare privind rolul administraţiei pieţii care nu ar trebui să se reducă doar la încasarea banilor ci şi la păstrarea curăţeniei, îmbunătăţirea condiţiilor de desfacere a produselor, întreţinerea unui cadru civilizat pentru desfăşurarea activităţii pieţarilor, luând ca exemplu pieţele din Mediaş sau Târgu Mureş.

„Chestie de tarabă, onorabile! Daraveri pe sub mână, stimabile!”

    Nedumeriri au fost iscate de faptul că din încasările Ecoserv,  bani proveniţi din închirierea spaţiilor din incinta pieţei agroalimentare, această firmă nu a făcut nicio investiţie care să  justifice în vreun fel nivelul ridicat al taxelor. Dacă aşa cum susţinea consilierul Adrian Burlacu „motivul pentru stabilirea taxelor mari a fost necesitatea efectuării unor investiţii, unde sunt acelea? Concluzia sa de om de afaceri de succes  pare liberală de vreme ce susţii că: „nu taxele cresc preţurile, acestea sunt dictate de concurenţă”, acest lucru ar fi valabil într-o situaţie normală în care  această concurenţă nu ar fi pervertită de micile – mari înţelegeri între samsari. Liberalul Burlacu a propus că adevărul spuselor sale, ar putea fi probat cu o perioadă de graţie de cinci - şase luni în care să nu se perceapă nicio taxă niciunui producător. Dincolo de nerealismul acestei propuneri cu iz de miştocăreală prahovistă ce ridică semne de întrebare asupra seriozităţii celui care a făcut-o, de ne întrebăm ca Efimiţa lui Caragiale „Dacă n-o mai plăti niminea bir, soro, de unde or să aibă cetăţenii leafă?”, ne surprinde cu prosperitatea şi succesul lui ca om de afaceri, care pare să nu înţeleagă mecanismul afacerilor din piaţa aflată nu departe de sediile firmelor sale. O soluţie, la fel de realistă şi mai „liberală” decât prima ar fi, potrivit domnului Burlacu, aceea a monitorizării intrării în piaţă. Ca lucrurile să fie bătute în cuie, ar mai trebui un mercurial scris cu creta pe tablă şi ne-am întoarce în plină epocă de aur comunistă…
    Dacă am sta strâmb şi am judeca drept... s-ar putea vedea de la o poştă că principala problemă a pieţei este dezorganizarea atât în ceea ce priveşte a spaţiului cât şi a administrării ei. De mulţi ani de când se tot vorbeşte degeaba de sistematizarea şi modernizarea acesteia s-au făcut doar paşi înapoi, precum mersul racului, nici măcar nu s-a stat pe loc. Parcarea făcută pe vechiul loc al pieţei de vechituri e strangulată azi de barăcile de lemn, construcţii odinioară provizorii, devenite definitive, având tot felul de destinaţii năstruşnice inadecvate acestor tipuri de spaţii aflate sub semnul provizoratului: second hand, crâşme cu mici la grătar şi mult fum sau spaţii libere, de închiriat, unde lacătele tronează pe uşi cu anii, fără să se sinchisească cineva de ce sunt închise, dar care vorba fostului primar Dăneşan „ce mai contează dacă-şi plătesc chiria”. Locul ce ar trebui să fie o parcare de scurtă durată pentru cumpărători este veşnic ocupat de dubiţele comercianţilor care desigur nu plătesc cum face tot sighişoreanul (mai nou) de-şi  parchează maşina în faţa caselor proprii. Acei comercianţi,  pe lângă că ocupă loc şi încurcă circulaţia cu maşinile lor, autovehiculele ţinându-le loc de casă şi masă în dispreţul oricăror reguli de bun simţ şi legi de sănătate publică. Să punem apoi la socoteală haosul creat odată cu ambuteiajele create privind circulaţia strangulată de coada de la benzinărie cel puţin neinspirat plasată, lângă fostul depozit de materiale reciclabile transformat în service auto. Se cunosc aceste lucruri vechi, răni adânci, ajunse în faza de necrozare pe măsură ce timpul a trecut, iar de când Ecoserv a preluat administrarea pieţii, în stilul autoritar în care deja ne-a obişnuit, încasând doar foloasele, ponoasele rămân pe seama contribuabililor.


    Concluzia dezbaterii în Consiliu local a fost ca înainte de adoptarea unei noi hotărâri privind piaţa se impun două lucruri: o vizită la faţa locului a consilierilor şi o întâlnire lărgită între administraţia pieţei, producători şi comercianţi. Vorba şefului poliţiei Sighişoara, este nefiresc să găseşti producători de legume care vând roşii produse la Sighişoara, când ştii că asemenea lucruri nu există, de la o poştă au iz de făcături. Poate şi de aceea s-a redus numărul de comercianţi întrucât cel care vinde ar trebui să fie cel care şi produce. Potrivit şefului Poliţiei Sighişoara, au fost depistate cazuri de  producători cu domiciliul în Sighişoara care au certificate de producători eliberate de comuna…Matca, judeţul Galaţi, localitatea renumită în grădini de zarzavat, aceştia susţinând că ar deţine şi lucra terenuri în acea zonă. Un eventual nou regulament întocmit pe baza acestor constatări şi în acord cu prevederile Legii 145, după Traian Cismaş – şeful Poliţiei Municipiului Sighişoara, ar duce la stoparea acestui fenomen. Locuitorii din jurul pieţei au garajele pline ochi de  legume aduse din alte zone, marfa nefiind înregistrată nicăieri, însă este adusă, vorba cântecului lui Pavel Stratan „puţin câte puţin”, cu căruciorul pentru a fi comercializată în piaţă. De aceea trebuie găsită o soluţie ca intrarea mărfii în piaţă să se facă pe baza unei evidenţe clare, să existe cântar electronic la intrare, iar administraţia pieţei să-şi facă cu responsabilitate şi corectitudine treaba.
     Poate, cineva se va gândi ca în acel viitor şi iluzoriu deja regulament să se stipuleze ca administratorul pieţii – indiferent că îl cheamă Ecoserv Sig sau va fi un alt concesionar  - să se achite şi de obligaţiile care îi revin, nu doar să beneficieze de veniturile ce rezultă din această activitate, iar acest echilibru între obligaţii şi beneficii să fie permanent sub lupa proprietarului – Consiliul Local – care poate interveni oricând inclusiv prin rezilierea contractului de administrare atunci când constată neîndeplinirea cu bună ştiinţă  acelor obligaţii.

„Să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimic!”

    Intervenţia noului primar interimar Ionel Gavrilă care începea bine cu „dacă nu reglementăm în cel mai scurt timp aceste probleme din piaţă, nu am rezolvat nimic pentru Sighişoara”, a surprins însă prin delimitarea pe care nou alesul viceprimar a făcut-o între administrarea pieţii şi administraţia oraşului adică executivul pe care vremelnic îl conduce şi legislativul – Consiliul Local, cel care este proprietar legal al patrimoniului localităţii, căci legat de piaţă, pentru această activitate, spune el există îndrituită o firmă care „poate să facă acest lucru nu neapărat noi”(!?). Cu asta, Gavrilă al nostru, s-a spălat pe mâini ca Pilat din Pont, de o grijă în plus, vrea o reglementare, dar dă gir Ecoserv Sig-ului să continue aşa cum a început, sau asemeni lui Farfuridi: „să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic!”.
     Oare chiar să nu fi aflat în cele patru mandate fostul consilier devenit intempestiv viceprimar şi primar interimar, care este rolul autorităţilor locale – cu atribuţii clare prevăzute de Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, în ceea ce priveşte administrarea patrimoniului localităţii dar şi a organizării pieţelor şi oboarelor  – în această speţă, sau pur şi simplu încă nu ştie în ce ape se scaldă şi preferă cuminte, să nu le tulbure, când de fapt ele au culoarea mocirlei…? Mă minunez, cum poate transforma funcţia, fie ea vremelnică, un om!

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ultima modificareDuminică, 07 Iunie 2015 14:05
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C