Log in

Şedinţă "InValidă" a consilierilor sighişoreni

  • Scris de Vasile Luca
  • Publicat în Stiri locale

În 25 iunie 2015, după orele 12, când am ajuns, pe scările şi holul de la etajul unu al primăriei sighişorene, discuţiile erau în toi, căci de la primele minute şedinţa Consiliului Local fusese suspendată temporar de preşedintele de şedinţă Constantin Enescu, pe seama unei informări ce a iscat polemici între preşedintele de şedinţă şi consilierul Petru Oprean. 

Tot premergător suspendării temporare, şi pentru de două ori într-o singură şedinţă, consiliera  Marieta Fintoc a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a doua proiecte de hotărâri, ce vizau, „Modificarea Hotărârii Consiliului Local privind aprobarea tarifelor pentru unele servicii comunitare de utilităţi publice prestate de Ecoserv Sig S.R.L. Sighişoara”, societatea pliată pe banul public al oraşului, şi cea privind „Modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Pieţei Agroalimentare din Municipiul Sighişoara aprobat prin Hotărârea Consiliului Sighişoara nr. 19 din 28. 02. 2013 şi modificat prin Hotărârea Consiliului Local nr 186 din 30.10. 2014”. Iniţiatoare a primelor două hotărâri retrase de pe ordinea de zi, ea face parte din „Comisia de analiză, stabilire sau ajustare a tarifelor, pentru unele servicii comunitare pentru utilităţi publice la Ecoserv Sig SRL Sighişoara”. Consiliera a solicitat prezentarea procesului verbal al şedinţei acelei comisii aşa cum prevede legea, arătându-şi indignarea cu privire la maşinaţiunile la care s-au dedat cei care au întocmit materialul de şedinţă propus spre aprobare, punând pe masa şi în faţa consilierilor municipali, proiecte de hotărâri ce nu au avut girul comisiei de analiză îndrituite de Consiliul Local, pe motivul antedatării unor documente fără ca acea comisie să-şi fi manifestat în vreun fel opţiunile. Adică, acea întâlnire premergătoare programată nu a avut loc, deşi ca argument este trecut în referatul întocmit, data la care s-ar fi întrunit acea comisie, când de fapt acea întâlnire nu a avut loc. Doar că, unul dintre cei care constituiau comisia la acea dată, a devenit consilier judeţean iar un alt consilier local care ar fi trebuit să-i ia locul nu era desemnat să facă parte din acea comisie, ceea ce făcea imposibilă discutarea proiectelor supuse analizei. Chiar dacă proiectele mai sus amintite, în prealabil nu au fost discutate (după cum se vede, este oare o practică uzitată?), ele s-au regăsit în proiectele de hotărâri a şedinţei ordinare din Consiliul local propuse spre aprobare. Astfel, pe bună dreptate s-a solicitat retragerea acelor proiecte de hotărâri de pe ordinea de zi. 

Un al treilea proiect de hotărâre fusese scos de pe Ordinea de zi la propunerea viceprimarului Ionel Gavrilă. Acesta viza aprobarea Organigramei Statului de Funcţii al Municipiului Sighişoara. 

Tot pe ordinea de zi, unul dintre proiectele de hotărâri viza încetarea de drept a mandatului de consilier local a domnului Şuteu Octavian, pe seama retragerii sprijinului politic a formaţiunii din care a făcut parte, proiect ce de asemenea, nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi aprobat, 12 consilieri abţinându-se. Potrivit secretarei municipiului Anca Bizo, „hotărârea dată în Contencios administrativ trebuie pusă de urgenţă în aplicare chiar dacă se atacă cu recurs”. Consilierul Şuteu Octavean a precizat însă că a făcut recurs la această hotărâre şi că nu poate fi suspendat până când decizia nu este definitivă.

Potrivit art. 20 alin (2) din Legea Contenciosului administrativ „recursul  suspendă executarea şi se judeca de urgenţă” (n.r.).

Odată cu abţinerea, urmată de plecarea celor trei consilieri locali din formaţiunea ai Uniunii Independente pentru Sighişoara (UIPS), şi pe fondul acuzelor aduse cu privire la neîntrunirea numărului de voturi necesar aprobării festivalului medieval, o nouă şedinţă extraordinară se prefigurează să aibă loc cât mai curând posibil. În această viitoare şedinţă, cu siguranţă se va vota şi valida anexa proiectului festivalului medieval în care actorul Liviu Pancu – este organizatorul ales în ultimul ceas de municipalitate, cum de altfel de vreo trei ediţii încoace. Potrivit lui Pancu un punct important de atins, este intrarea în Guiness book a Sighişoarei cu cea mai mare spadă făurită din lume, cel mai înalt drapel arborat, cel mai mare covrig, (personal aş fi optat pentru  mămăligă ar avea sorţi de intrare în Guiness book), fiind singura variantă de a întoarce atenţia către festivalul sighişorean.. 

În urma, în timpul şi ulterior plecării consilierii UIPS, potopul acuzelor era dezlănţuit, un întreg cortegiu de ameninţări şi vorbe fără perdea a încins atmosfera şedinţei. Presa devenită vizibilă prin golul lăsat liber între consilierii plecaţi, a primit şi ea directive despre ce anume am avea voie şi ce nu să redăm, o imixtiune imposibil de acceptat, deşi impertinenţa, bădărănia şi aroganţa unora dintre consilieri întrece limitele, ceea ce va face să fim şi mai atenţi revenind cu dezvăluiri ori de câte ori lucrurile trenează spre flagrante încălcări ale legilor. 

În ceea ce priveşte proiectele de hotărâri supuse dezbaterii inclusiv cel cu privire la organizarea ediţiei 2015 a Festivalului Meşteşugarilor, chiar dacă au fost aprobate în unanimitate de cei prezenţi, trecute ca gâsca prin apă, ele nu au întrunit condiţiile necesare validării, ceea ce a făcut ca ridicatul mâinilor să devină un simplu exerciţiu fizic, cu şanse de uimă la subraţ de atâtea ridicări de mâini în van, de vreme ce ele nu întruneau numărul de voturi necesar, urmând să aibă loc o nouă şedinţă extraordinară pe 29 iunie de la ora 18, în care cele trei proiecte de hotărâri cu iz de urgenţă, anume: Proiect de hotărâre pentru modificarea art. 1 al Hotărârii Consiliului Local Sighișoara nr. 9/12.07.2012 privind constituirea Comisiei de analiză, stabilire sau ajustare a tarifelor pentru unele servicii comunitare de utilități publice, la S.C. ECOSERV Sig S.R.L. Sighișoara, Proiect de hotărâre privind organizarea ediţiei 2015 a Târgului Meşteşugarilor cât şi Proiectul de hotărâre privind modificarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a Festivalului Sighişoara Medievală 2015, probabil vor avea şansa să fie aprobare.   

 

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ultima modificareSâmbătă, 27 Iunie 2015 09:50
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C