Log in

Manualele digitale retrase din școli?

Nici nu au ajuns bine în toate şcolile, că abecedarele digitale vor fi retrase. Este decizia Curţii de Apel Bucureşti care a decis anularea contractului încheiat între Siveco-Litera şi Ministerul Educaţiei. Oficialii din Minister au anunţat că aşteaptă motivarea instanţei de judecată şi se vor conforma deciziei. Nimeni nu a ştiut să spună după ce manuale vor învăţa copiii până se rezolvă situaţia, anunță Realitatea TV. 

Curtea de Apel Bucureşti a anulat raportul prin care manualele Litera-Siveco au fost declarate câştigătoare la licitaţia pentru Abecedare digitale, anunţă Ministerul Educaţiei / Litera-Siveco: Hotărarea instanţei specifică necesitatea unei reevaluări a manualului. Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea raportului care declară câştigătoare oferta Asocierii Grup Media Litera SRL - Grup Editorial Litera SRL - SC Siveco România SA la licitaţia de manuale şcolare digitale, în ceea ce priveşte disciplina Comunicare în limba română - clasa I (fostele Abecedare), anunţă Ministerul Educaţiei într-un comunicat remis HotNews.ro. Potrivit Ministerului, sunt vizate aproximativ 6% din Abecedarele cumpărate pentru acest an şcolar. Ministerul precizează că va dispune toate măsurile legale care se impun după ce va primi comunicarea hotărârii motivate a instanţei de judecată. De cealaltă parte, asocierea Litera-Siveco a susţinut ca Hotărârea Curţii de Apel specifică necesitatea unei reevaluări din partea CNEE a ofertei Litera şi SIVECO pentru manualul de comunicare în limba română.”

Decizia instanţei se referă la manualele de 'Comunicare în limba română' pentru clasa I realizate de Asocierea Grup Media Litera S.R.L. - Grup Editorial Litera S.R.L. - SC Siveco Romania S.A. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au declarat pentru HotNews.ro că în jur de 11.000 de elevi de clasa I învaţă după aceste manuale, adică aproximativ 6% din total. Pentru ceilalţi elevi de clasa I, învăţătoarele au ales unul dintre celelalte 5 manuale digitale declarate câştigătoare la licitaţia de anul trecut.

"Probabil se va mai face încă o dată un apel către profesori, vor fi intrebaţi care sunt manualele la care optează, pentru că au dreptul să opteze la unul dintre celelalte 6 manuale declarate câştigătoare" la disciplina Comunicare în limba romană - clasa I, dar Ministerul va lua o decizie după ce va primi motivarea instanţei, pentru că "sunt încă neclare procedurile antrenate de decizie", au declarat pentru HotNews.ro reprezentanţii instituţiei.

Precizările Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice referitoare la decizia Curţii de Apel Bucureşti din data de 26 martie 2015

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) a luat act de minuta şedinţei de judecată din data de 26 martie 2015 a Curţii de Apel Bucureşti prin care se soluţionează plângerea formulată de către Akademos Art S.R.L. - Agenţie Difuzare Carte S.R.L. Respectiva plângere a avut ca obiect anularea comunicării nr. 2.232/16.12.2014, a raportului procedurii şi a tuturor actelor subsecvente, inclusiv a comunicărilor prin care ceilalţi participanţi au fost declaraţi câstigători la licitaţia pentru achiziţia de manuale organizată de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, dar şi reevaluarea ofertelor.     

În raport cu solicitările contestatarei, instanţa a dispus următoarele: Admite în parte plângerea. Modifică în parte decizia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) atacată. Anulează în parte comunicarea nr. 2.232 din data de 16.12.2014 şi raportul procedurii, doar în ceea ce priveşte declararea ca admisibilă şi câştigătoare a ofertei Asocierii Grup Media Litera SRL - Grup Editorial Litera SRL - SC Siveco România SA. Respinge cererea de intervenţie accesorie a asocierii din urmă. Menţine în rest decizia CNSC. Respinge in rest plângerea.”

Din formulare reiese că instanţa menţine comunicarea menţionată anterior pentru celelalte 5 oferte declarate câştigătoare şi că raportul procedurii nu este anulat decât în ceea ce priveşte oferta Asocierii Grup Media Litera S.R.L. - Grup Editorial Litera S.R.L. - SC Siveco Romania S.A., fiind astfel vizate aproximativ 6% din exemplarele contractate pentru anul şcolar în curs.

Prin urmare, MECS va dispune toate măsurile legale care se impun după ce va primi comunicarea hotărârii motivate a instanţei de judecată.

Menţionăm ca rezultatele licitaţiei pentru achiziţia de manuale pentru clasele I şi a II-a au fost stabilite cu respectarea OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii. Potrivit acestui act normativ, autoritatea contractantă îşi asumă deciziile stabilite de Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în urma soluţionării contestaţiilor depuse de părţile implicate. Reafirmăm faptul că deciziile Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în acest proces de achiziţie a noilor manuale au avut întotdeauna în vedere doar măsuri în interesul copiilor, măsuri care să asigure un învăţământ modern, de calitate.

Poziţia Litera si Siveco:

Hotărârea Curţii de Apel de astăzi, 27.03.2015, cu privire la plângerea formulată de Akademos, specifică necesitatea unei reevaluari din partea CNEE [Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare - organism aflat în subordinea Ministerului Educaţiei şi autoritatea contractantă în această licitaţie - n.red.] a ofertei Litera şi SIVECO pentru manualul de comunicare în limba romana.

Obiectul hotărârii Curţii de Apel nu îl reprezintă anularea contractului. Potrivit rezultatelor licitaţiei, manualele de comunicare în limba română realizate de consorţiul Litera/SIVECO au fost deja tipărite şi livrate în şcoli, conform contractului încheiat cu MEN.

În plus, această hotărâre nu specifică faptul că oferta Asocierii Akademos Art S.R.L. - Stand Agentie Difuzare Carte S.R.L. e considerată câştigătoare.

În absenţa motivării deciziei Curţii de Apel este prematur să fie avansate orice concluzii. Curtea de Apel nu a specificat nimic cu privire la retragerea sau eliminarea manualelor Litera şi SIVECO din şcoli, deci în momentul de faţă această informaţie nu are susţinere oficială.

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C